Избрани Новини

От 6 до 13 август в Банско ще се проведе Международният фестивал Bansko Jazz Festival

Идват гости от Бразилия, САЩ, Португалия, Унгария, Австрия, Германия, Нидерландия, Гърция, Израел и Украйна

С призива „Всички в джаза!“ от 6 до 13 август в Банско ще се проведе най-престижния джаз форум в България – Международния фестивал Bansko Jazz Festival. Това издание ще включва гости от Бразилия, САЩ, Португалия, Унгария, Австрия, Германия, Нидерландия, Гърция, Израел и Украйна, както и цвета на българския джаз, включително и няколко специално създадени за Банско проекти, беше обявено на пресконференцията за Джаз фестивал Банско 2022.
Съорганизаторите – Община Банско и Асоциация „Фестивалите в България“, представиха акцентите в програмата на джаз фестивала.
Тази година се навършват 25 години, откакто джазът намери своето място в Банско. Ние ще отбележим тази годишнина символично с прекрасна музикална програма и множество съпътстващи събития, каза кметът Иван Кадев. Той обяви част от новостите, които още повече ще утвърдят авторитета на Банско като столица на джаза, където традициите непрекъснато се надграждат с нови и интересни идеи. Освен богатата програма на основната сцена в центъра на града и на младежката в парка, от тази година младите и талантливи изпълнители и музиканти ще имат майсторски класове в новосъздадената „Джаз академия“. Новост е и инициативата „Джаз в града“ – джаз импровизации в следобедните часове на различни локации в Банско.
Илияна Щерева от Асоциация „Фестивалите в България“ представи акцентите в програмата.
Безспорното голямо име е барабанистът Били Кобъм. През 70-те свири с Майлс Дейвис, а после в ръководения от Джон Маклафлин Mahavishnu orchestra. Работил е с най-големите в джаза, но не само – от Джордж Бенсън и Стенли Кларк до Джеймс Браун, Роберта Флек. Питър Гейбриъл и Куинси Джоунс. Знаково име в света на джаза, със собствено училище за барабанисти, носещо неговото име.
Един от пианистите, с които е работил Били Кобъм – Джордж Кейбъл, също идва от Ню Йорк със своя квартет.
Голям магнит за публиката безспорно ще бъде Салвадор Собрал, който донесе на Португалия победата на Евровизия през 2017 с нежната джазова „Amar Pelos Dois”. Всеки от трите му албума, започвайки от Excuse me и продължавайки историята с Lisboa, Paris, създават една самобитна красива музикална картина, достойна за всеки джаз фестивал.
Две вечери ще ни отведат в Бразилия – с Игор Уилкокс с неговия квартет и с една от кралиците на боса-нова-та Розалия де Соуса.
Не можем да пропуснем една от водещите израелски джаз дами – Дафна Леви в проект с български музиканти; квартета Soulcrane от Германия начело с тромпетиста Матиас Швенгер; австрийския „джаз експорт“ Marina&The Kats със своя прочит в света на нео-суинга и непрестанните си гостувания на всички водещи европейски фестивали; от Италия – изисканата Ада Монтеланико (която е председател на италианската Джаз асоциация), и тя със своя квартет. Ще има вечер, посветена на джаза в Турция, представен от Едиз Хафизоолу с неговия проект „Наздраве“.
Откриването е поверено на една изключителна българска музикална феерия, която събира на сцената биг-бенда на Ангел Заберски и Милица Гладнишка. Интересна е колаборацията между един от най-изтъкнатите родни джаз пианисти в лицето на Любо Денев и арменската певица с впечатляващ контраалтов глас Арпи Алто и (специално за джаза фестивала в Банско) съвместният проект на триото на изключителния пианист Живко Петров JP3 и китариста Христо Вичев, който от години живее и работи в САЩ.
Водещи на тазгодишното издание на Международния фестивал Bansko Jazz Festival ще бъдат програмният директор на Jazz FM Светослав Николов и радиоводещата Таня Иванова.


Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов