Избрани Новини

КЗП: "Проверяваме фирмите за бързи кредити“

Отново има опити за нелоялни практики

В навечерието на празниците и преди началото на летния сезон Комисията стартира кампания за проверки в туристическите обекти
„България е сред малкото страни в света, в които има условия за пълноценен зимен и летен туризъм, за балнео и спа, както и за развиващия се все по-добре културен туризъм.“ Това посочи по БНТ председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов. Той направи паралел с обема от проверки, извършвани от Комисията преди пандемията и към настоящия момент. „През 2019 г. сме извършили над 7 500 проверки и сме издали около 750 акта за установяване на нарушения. През следващите две години се наблюдава почти двоен спад, основно поради големия брой неработещи обекти. Сега вече виждаме едно оживление и ще проследим с внимание началото на летния сезон. Традиционно целта ни е да стартираме с превенция – проверки в обекти, в които са установявани нарушения в минали периоди“, допълни той. Маргаритов настоя всичко, което пише в туристическите обяви и се вижда на хубавите картинки, да бъде предоставяно на потребителите.
Председателят на КЗП също така представи информация за текущи проверки на КЗП в навечерието на Великденските празници: „Съвместно с колегите от другите институции целим да установим дали е налице изискуемото от закона: коректно обявяване на цени, срок на годност, извършване на търговия само в определените за това места“. Той посочи, че известни основания за повишаване на цените има, но в България засега няма никакъв риск от изчерпване на стоките от първа необходимост и призова хората да не се подават на неверни информации и манипулации, защото това допълнително и неоснователно води до повишаване на цените на основни продукти.
Припомняме, че през изминалата седмица председателят коментира внасянето на проекта на Закон за събиране на вземания по потребителски договори в Народното събрание и го определи като навременен и целящ да предпази потребителите в трудните времена. Във връзка с поскъпването на определени стоки и услуги Маргаритов посочи, че е в ход кампания за проверка на фирмите за бързи кредити: "Очаква се да нараснат кредитите, които потребителите ще взимат, особено бързите, потребителските, за да поемат някакво задължение, което им е възникнало текущо. За голямо съжаление поне от първите резултати се оказва, че въпреки че в последно време сме ги проверявали и се изчистиха доста неща, сега отново има опити за нелоялни практики, за спестяване на информация по отношение на това какъв ще бъде цялостният размер на този кредит - не само сумата, която ще вземем, но и тази, която ще трябва да върнем.“ Установени са опити за незаконно увеличаване на общия размер на кредита и на липса на съществени реквизити в текстовете на самите договори. „Ние много активно продължаваме да работим и няма да има никакъв компромис ако и когато установяваме, че тези фирми се опитват да натоварят потребителите, просто защото много хора имат възникнали спешно потребности", заключи Маргаритов.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)