Избрани Новини

Превозвачи излизат на протест срещу високите цени на горивата

Общество

19-04-2022, 16:08

Снимка:

pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Те дават срок на кабинета да изпълни исканията им

Превозвачи излизат на ефективен протест срещу високите цени на горивата на 27 април. Той ще се проведе в големите градове в страната - София, Пловдив, Бургас, Варна, Русе и Благоевград, съобщава Нова тв.

Основните искания на транспортния бизнес са в три направления:

Цените на горивата

1. Премахване за 6-месечен период на биокомпонента, което ще доведе до поевтиняване на горивата с около 10-15 ст. на литър за всеки български гражданин.

2. Намаление на акциза на горивата с 50% за период от 6 месеца, което ще доведе до намаление на цените с около 0,33 лева на литър за всеки български гражданин.

3. Извършване на задълбочена проверка от страна на компетентните държавни органи върху вноса на суровия петрол в България, както по отношение на неговата цена така и по отношение на неговия сорт.

Автобусни превози

Градските и междуселищни автобусни превози от общинските и областните транспортни схеми се извършват основно с автобуси на алтернативно гориво - метан. Цената на този вид гориво е увеличена с около 200% спрямо цените от 2019 г.

Тол система

Категорично не подкрепяме модела на комуникация с МРРБ и отказваме да участваме в поредната манипулация на българското общество, че превозвачите не искат да плащат за ползването на пътната мрежа. Икономическата логика, че който руши повече, плаща повече, е напълно приложима в настоящия момент, защото смисълът на това е едно превозно средство, спрямо своята товароносимост, да плаща повече, отколкото плащат леките автомобили, което е факт и в момента. Това обаче не означава, че от 85 000 превозни средства могат да се съберат повече пари, отколкото от 4 000 000 леки автомобила. Именно затова не подкрепяме предложението на МРРБ за увеличаване на цените за ползване на тол системата към днешна дата. Освен това, липсва какъвто и да било икономически анализ, въз основа на който да се определят тези цени.

„Повишаването на транспортната услуга води до повишаването на цените на всички стоки и услуги. Това трябва да бъде ясно. Ние не протестираме само като превозвачи, ние протестираме като потребители. Цената на горивата влияе пряко върху цената на хляба, захарта, месото, плодовете и зеленчуците, лекарствата – на всяка сфера в нашия живот,“ обобщи председателят на Конфедерацията на автобусните превозвачи -  Магдалена Милтенова.

От бранша обявиха, че ако до 20 дни не се изпълнят искания им, на 18 май 2022 г. ще излязат на общонационален протест и тогава ще затворят магистрали, гранично-пропускателни пунктове и автогари.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов