Избрани Новини

В Кюстендил почетоха паметта на алпинистите Людмил Янков и Стоян Наков (снимки)

Загинаха на 17 април през 1988 година под връх Камилата в Рила планина

Членове на ТД "Осогово", кметът на община Кюстендил Петър Паунов и приятели почетоха днес паметта на алпинистите Людмил Янков и Стоян Наков, загинали на 17 април през 1988 година, под връх Камилата в Рила планина. Бяха цитирани стихотворения, написани от Людмил Янков, бяха споменати и част от неговите подвизи. Цветя пред паметника постави и синът на Янков - Людмил младши.
„В книгите и онова, което оставя зад себе си, винаги ще откриваме и преоткриваме един човек, излъчващ неподозирана вътрешна сила, любов и обаяние. Човек, чужд на показността, човек с чиста душевност, изпитващ респект от обикновените и прости човешки неща.
Една лирична душа и един голям мечтател!
"Той не стигна върха! С години сънувания връх. Не стъпи на Еверест, а се върна по-голям от него! И в последния си тур по Камилата Людмил остави по скалите и дадената дума, и своята усмивка, и добротата, и безкрайната си човечност за нас. За да има с кого да го сравняваме вечно!” – казва за него Николай Ковачев от инициативния комитет по честването.
На 11 август 1953 г. е роден големият човек, алпинист и поет Людмил Янков, заслужил майстор на спорта по алпинизъм. Поетът-алпинист или алпинистът-поет, човекът, който заедно с въжето в раницата си носеше и чувствата!
На 10 април Стоян Наков щеше да е на 59 години. Амбициозен млад алпинист, участник в експедиция „Памир – 1987”, загинал трагично на 17 април 1988 г. по време на тренировъчен лагер на националния отбор по алпинизъм под връх „Камилата” в Рила  заедно с Людмил Янков. На 17 април 1988 г. устремът им към върховете бе покосен от фатално падане при катерене на връх Камилата (2621 м) в Рила.
Рискът е голям, защото скалите са заледени, но и покрити със сняг. Това прави трудно забиването на още клинове, а качването е на ръба на разума. Въпреки това двамата - Л.Янков и Стоян Наков са твърдо решени да стигнат горе. Не им било писано. В един момент алпинистите не издържат под тежестта на съоръженията и политат надолу. По-късно Стамен Станимиров и Пламен Кирилов, които също правели опит да качат Камилата, намират колегите си бездиханни на 200 м в пропастта.
Цяла България е потресена.


Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов