Избрани Новини

ГЕРБ Благоевград: Бюджет 2022 не дава възможност за благоустрояване на градската среда

65 млн.лв. от този бюджет са за държавни делегирани дейности, 30 млн.лв. от собствени приходи

Бюджет 2022 на община Благоевград, високорекламиран от кметската администрация като свръхбюджет от 105 млн.лв., няма да даде възможности за благоустрояване на градската среда. Това е становището на общинските съветници на ГЕРБ.
„Всъщност 65 млн. лв. от този бюджет са за държавни делегирани дейности, 30 млн.лв. от собствени приходи – данъци, такси и продажба на имоти, както и привлечени под формата на кредити средства в размер на между 5 и 7 млн.лв.”, уточни Кирил Илиев.
Той уточни, че важни за жителите на общината са средствата, заложени в Капиталовата програма, с които се подобрява градската среда и които най-пряко се усещат от всички. „Ще припомня, че парите в тази програма всъщност са осигурени още от правителството на ГЕРБ. Разчетите показват, че 5 млн.лв. са отпуснати от кабинета „Борисов” за изграждането на подпорна стена по пътя за местността Бодрост. С постановление на Министерски съвет отново по времето на управлението на Борисов са осигурени 1,2 млн.лв. за изграждането и укрепването на свлачището край депото при с.Българчево. Други 1,2 млн.лв. са отпуснати за ремонт на операта и читалището, а 500 000 лв. са от служебното правителство, отпуснати по времето на предишния кмет Румен Томов за ремонт на закрития и открит пазар в Благоевград, коментира Кирил Илиев.
По думите му без подкрепа от правителството общините са обречени на крах и упадък, „Правителството е абдикирало от тази си функция, в изтеклите 6 месеца няма и една стотинка. Държавата трябва да си влезе в ролята и да подпомага общините, а сега сме изолирани. Правителството бяга от диалога, не се ангажира с решаването на нито един проблем. Красноречив пример е състоянието на моста на река Струма при Покровнишко шосе, който стои затворен и чака да бъде ремонтиран от декември месец”, каза още Кирил Илиев.


Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов