Избрани Новини

Лазарици хубавици от цялата страна посрещна днес Петрич (снимки)

Започна първият Национален конкурс за народно пеене и пресъздаване на обичай "Лазарица хубавица

Красотата на българския фолклор оживява в първия Национален конкурс за народно пеене и пресъздаване на обичай „Лазарица хубавица“, организиран от ЦПЛР ОДК – Петрич. Форматът е включен и в календара за 2022 година на Министерството на образованието и науката. На сцената в Младежкия дом излизат 10 фолклорни групи в надпяването и над 90 индивидуални участници при соло изпълненията и обичаите. Всички те идват от общини в област Благоевград, както и от София, Шумен, Пещера, Ардино и други. Завидно е също и участието на деца от община Петрич.

Три са творческите направления в конкурса в Националния конкурс „Лазарица хубавица“ – фолклорно пеене - соло изпълнение, фолклорно пеене – колективна изява и трето направление – представяне на обичай. Оценяването на детските изяви е поверено на Илиян Юручки – диригент и етномузиколог, на ръководителя на Ансамбъл „Гайтан“ Йордан Николов и на директора на Исторически музей – Петрич Методи Бисерков. Заместник-кметът Нина Попова приветства участници и жури в първото издание на конкурса.

„Голяма радост за Петрич е фактът, че ОДК успя да защити статута на този конкурс, който вече е част не само от общинския празничен календар, но и от календара за изяви на ученици на МОН“, каза Нина Попова и допълни, че Петрич за пореден път доказва, че е пазител на фолклорното богатство.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов