Избрани Новини

Община Кюстендил стартира кампания по разделно събиране на отпадъци

По желание на жителите ще бъдат осигурени компостери за биоразградим отпадък

Община Кюстендил стартира кампания по разделно събиране на отпадъци. По желание на жителите на града ще бъдят осигурявани компостери за биоразградим отпадък
„Всеки работен четвъртък от тази седмица, за времето от 9:00 до 13:00 часа, всеки може да се освободи от излишната пластмаса и хартия на цирковата площадка в Кюстендил .Ще има пункт, колеги, които ще могат веднага да сортират, така че да не е част от общия отпадък”, коментира кмета Петър Паунов.
Той уточни, че тази възможност не е само за домакинствата, но и за търговците, собствениците на магазини, които да бъдат улеснени и да не изхвърлят кашони в контейнерите в града.
„Молбата ни е хартията и картона да бъдат сгънати на купчинки, завързани по някакъв начин, да не се разпиляват и това да улеснява логистиката. Пластмасата също - бутилките да бъдат смачкани с премахнати капачки, в които знаете се събират за различни благородни каузи. Молбата ни е всеки един от нашите съграждани да донесе каквото е събрал разделно, за да няма замърсяване и де се пълни излишно сметището”, коментира екологът Ирина Велкова.
По заявка на граждани на Кюстендил и етажни собствености общината ще осигурява компостери, два вида сандъци с различни размери. Единият е 1 куб.метър, другият е малко по-голям.
„Заявление може да подаде всеки наш съгражданин, който може да се грижи на обществено място за компостер. Ние сме готови в рамките на 30 дни да го доставим. В него може да се изхвърля зелен отпадък, трева, отпадъци от цветя, градинска растителност, обелки от картофи, банани, огризки”, каза още кмета Паунов.
При интерес на кметове и кметски наместници подобни кампании за разделно изхвърляне на отпадъци ще бъдат организирани и по селата.


Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)