Избрани Новини

95-ти рожден ден празнува днес Мерсия Макдермот

Английската писателка е автор на едни от най-добрите исторически книги, писани за героите на страната ни

95-ти рожден ден празнува днес Мерсия Макдермот. Английската писателка е един от най-големите приятели на България и автор на едни от най-добрите исторически книги, писани за героите на страната ни. Тя посвещава повече от 30 години на изследването на българската история. Автор е на книгите “Апостолът на свободата” за Васил Левски, "История на България (1393-1885)", както и на биографиите за Гоце Делчев, Яне Сандански и Димитър Благоев.
Книгата на Мерсия Макдермот „Свобода или смърт. Биография на Гоце Делчев“, издадена през 1978 г., отдавна беше изчерпана. В началото на тази година, в навечерието на 150 години от рождението на големия българин, издателство „Синева“ отпечата второ издание на книгата със съдействието на община Гоце Делчев.
По повод 95-тия й рожден ден кметът на община Гоце Делчев Владимир Москов поздрави в телефонен разговор Мерсия Макдермот, като й пожела здраве, сили и вдъхновение. На свой ред английската писателка отправи поздрави към всички жители на град Гоце Делчев и им пожела с гордост да носят името на своя патрон.
Мерсия Макдермот е удостоена от Министерството на културата с най-високото отличие „Златен век’’ – огърлие и грамота за изключителения й принос в популяризирането на българската история и култура.
Честит рожден ден, Мерсия Макдермот!


Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)