Избрани Новини

Банско отчита добър зимен сезон

Курортът е посетен от 56 430 български туристи и 88 601 чужденци

Кметът Иван Кадев беше домакин на работна среща на представители на туристическия бизнес в Банско с министъра на туризма Христо Проданов и областния управител Валери Сарандев.
Христо Проданов благодари на участниците в срещата за отношението към туристите и за работата им по утвърждаването на България като целогодишна туристическа дестинация с висококачествен продукт.
Министърът изрази подкрепа за продължаване развитието на Ски зона – Банско и поздрави общината за усилията, които полага за привличане на туристи през всички сезони.
Кметът Кадев сподели, че въпреки трудностите и ограниченията, Банско отчита добър зимен сезон със значителен ръст на броя на туристите и на нощувките в сравнение с предходния. Банско е посетено от 56 430 български туристи, които са реализирали 156 102 нощувки. Гостите от чужбина са били 88 601 с 425 385 нощувки.
От туристическия бранш бяха поставени редица въпроси, за чието решаване е нужна държавна намеса – изграждане на газопровода от Симитли до Банско, допустимостта на сектор „Туризъм“ в програмата за енергийна ефективност, разширяване възможностите за участие в европроекти. Местният бизнес препоръча да бъде обсъдена възможността ваучерите за храна да се ползват и за хотелско настаняване. Представителите на индустрията споделиха, че са необходими също ваучери за дигитален маркетинг и за здравен туризъм.
Беше отправен призив България да не взема страна в конфликтни ситуации, защото това силно рефлектира върху туристическия бизнес. По отношение туристите от балканските страни бе поискано разширяване на меморандума за сътрудничество с РСМакедония с присъединяването на Албания към него.


Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов