Избрани Новини

Кюстендилските туристи отбелязаха празника на дружеството с поход до секвоите

Преди 108 години е направен първият организиран поход до секвоите

На 2 април ТД „Осогово“ - Кюстендил отбеляза празника на дружеството с традиционен поход до местността Ючбунар. Вече 108 години туристите спазват традицията и поднасят цветя на паметника. С песни и стихчета от най-малките участници /най-малкият е още в детска количка – Теодор/, туристите си припомниха как преди 108 години е направен първият организиран поход до секвоите, които спечелиха конкурса за „Вековно дърво с корен 2017 година“ и станаха любимо дърво на България.

Тази година, макар и в намален състав, туристите почистиха района около паметника и секвоите. За огромно съжаление те се натъкнаха на вандалски прояви от мотористи и велосипедисти. До паметника на дружеството, само на половин метър от него, е направена просека за екстремни изкачвания и спускания и паметникът е застрашен от събаряне. В непосредствена близост е и паметникът на Йордан Митрев – залесителят на секвоите и Хисарлъка. Нарушителите са навлезли и в района на секвоите, което са го превърнали в трасе за осморки около секвоите.

Красивите вековни дървета са от вида Секвоя гигантея и се извисяват гордо на повече от 30 м в центъра на малка горичка от по-млади секвои. Засадени са преди 130 години от лесовъда Йордан Митрев. Районът е обявен за Защитена местност. На територията на защитената местност е забранено кастренето, чупенето на клони, нараняването на стъблата и всякакви други действия, които биха довели до повреждане или унищожаване на вековните дървета. Забранено е замърсяването с битови, промишлени и строителни отпадъци.

Със съдействието на Община Кюстендил бяха изработени и поставени 4 стандартни  пътеуказателни табели и 2 информациони табла. Информационните табели съдържат информация за маршрута до секвоите, както и информация за Природна забележителност „Група секвои“ в местността „Ючбунар“.

В края на 2021 г. таблото в местността „Ючбунар“ беше съборено. По сигнал на туристи от ТД „Осогово“ и съдействие на кмета на с.Богослов табелата беше възстановена.

Секвоите, както ги наричат всички кюстендилци, са любимо място за разходка и отдих сред природата за жителите и гостите на града. Но нека всички да знаят, че това е само за пешеходни туристи, които не трябва да нарушават указанията.

Туристическо дружество „Осогово" ще пусне сигнали до Община Кюстендил за адекватна намеса. Районът е обявен за Защитена местност. Дано след взети решения вече да няма такива прояви. Нарушителите трябва да бъдат наказвани, настояват от дружеството, пише секретарят Силвия Михова-



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов