Избрани Новини

Младежи от 9 града обменят опит в сферата на младежките дейности

Млади хора от Русе, Габрово, Ямбол, Димитровград, Силистра, Варна, Шумен, Козлудуй и Априлци се включват в проект за младежки дейности “Младежките парламенти – къде сме ние”  по програма „Еразъм +“.

Проектът има за цел да повиши капацитета на младежките и ученически съвети и парламенти от различни български градове, да създаде базов модел на функциониране на младежките парламенти и да изгради мрежа между тях.

Този проект е резултат от анализ и отчитане на необходимостта от по-активно участие на младите хора в обществения живот, особено след две години на социална изолация и намалени възможности за участие.  Той ще се реализира в няколко етапа и е по идея на Младежки парламент Русе, с подкрепата на Сдружение „Вдъхновение“ и финансиран по програма „Еразъм +“. Вече започнаха онлайн срещите между участниците в дейностите, а в началото на април ще се проведе 7 дневно обучение на младите хора в гр. Априлци. В рамките на обучението ще се запознаят с основни документи свързани с активното участие, като Ревизирана харта за участието на младите хора в живота на общините и регионите, стратегия на ЕС за младежта, Европейските младежки цели и други. Освен с базови документи младите хора ще говорят за трудностите и предизвикателствата свързани с актвното младежко участие, ще търсят международен опит, ще споделят добри практики ще стартират създаването на мрежа помежду си. Паралено с това в програмата са заложени и много интересни дейности, като ролеви и театрални игри, прилагане на зелени практики, дейности на открито. Предвижда се среща и с представители на местната власти, които да чуят идеите и нуждите на младите хора. Очакваме след участието в проекта участниците и тези български общини да са по-подготвени и мотивирани да работят за включването на млади хора при вземане на решения, а младежките съвети и парламенти да станат представителни органи на различни групи млади хора, заявиха от сдружението.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов