Избрани Новини

В Кипър започва слагане на нови бустерни дози срещу коронавирус

Ново облекчаване на ограничителните мерки се очаква чак за Великден

В Кипър от днес започва нов етап на ваксинацията срещу коронавирус с прилагането на две нови бустерни дози - четвърта за хората от уязвими групи и трета за тийнейджърите. Заради ръст на ковид случаите ново облекчаване на ограничителните мерки се очаква чак за Великден, предаде БНР.

Четвърта доза ваксина ще се поставя от днес на хора над 80-годишна възраст и на тези, които живеят или работят в социални домове, съобщи здравното министерство. Изисква се да са изтекли 5 месеца след получаване на третата бустерна доза.

По-късно ще бъдат обхванати и хора над 70-годишна възраст, здравни специалисти и страдащи от различни хронични заболявания.
 
От днес започва и прилагането на трета доза при деца и младежи на възраст 12-17 години, при условие че са изминали 6 месеца след втората им ваксина.
 
И двете бустерни дози са по желание.
 
Значителното нарастване на броя на новозаразените и хоспитализираните с коронавирус през последните дни спря всякакви по-нататъшни облекчения на ограничителните мерки, които се очакваше да бъдат поставени на правителственото заседание днес.
 
Положителните случаи се задържат над 5% от извършваните всеки ден тестове. В понеделник броят на новозаразените доближи почти 6500, което е рекорд от началото на пандемията в Кипър. Хоспитализираните пациенти достигнаха 190, като 45% от тях са ваксинирани.
 
Според здравните власти разхлабване на мерките е възможно едва към Великден.


Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов