Избрани Новини

Променят се запорите върху пенсии и заплати

Животът

29-03-2022, 12:02

Снимка:

архив

Автор:

Velikotarnovoutre.bg

Всичко от Автора

Пенсиите и заплатите в размер до 710 лева  няма да бъдат запорирани от 1 април. Причината е промяната в размера на минималната работна заплата от 650 на 710 лева.
Според Гражданския процесуален кодекс принудително изпълнение може да бъде насочено само върху пенсии и заплати с месечен размер над минималната работна заплата, т. е. от по-ниските пенсии не могат да се правят удръжки.

Променя се и сумата, която може да бъде удържана на месец, ако върху заплатата или пенсията ви е наложен запор. Така например, ако пенсионер или работещ получава на месец между 710 лева (колкото е минималната заплата от 1 април) и 1420 лева (двукратния й размер), то на него ще му удържат една трета от дохода, ако няма деца и една четвърт, ако има такива, които издържа.

Ако осъденото лице получава на месец възнаграждение между 1420 и 2840 лева, то ще се раздели с половината или с една трета от сумата, съответно ако няма деца. Тук ще попаднат пенсионерите с по-високи пенсии, тъй като от 25 декември миналата година максималната пенсия стана  1500 лева.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)