Избрани Новини

Обвиняема за съучастие в измама е предадена на съд

Престъплението е извършено от Д.А. повторно, след като е била осъждана

Районна прокуратура – Благоевград внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Д.А., привлечена към наказателна отговорност за извършено от нея престъпление по чл. 210, ал. 1, т. 4, вр. чл. 209, ал. 1, вр. чл. 26, ал. 1, вр. чл. 20, ал. 4, вр.чл. 20, ал. 1, вр. чл. 28, ал. 1 от НК.

В.Ч. заедно със съпругата си решил да кандидатства за финансиране по Програмата за развитие на селските райони за изграждане на къща за гости в с.Марчево, община Гърмен. Техни познати им препоръчали Р.П., занимаваща се с одобряване на проекти в държавна институция.

През март 2018 г. въпросното лице се свързало по телефон с В.Ч. и му предложило да окаже съдействие. Било му обяснено, че юридическо лице ще изгради къщата за гости със собствени средства, а той ще стане собственик на имота. Впоследствие изпълнителят ще възстанови разходите си от отпусната субсидия. Р.П. му заявила, че изискванията за кандидатстване по програмата е той да има фирма и земя в регулация.

След като тези условия били изпълнени от семейството Ч., лицето, представящо се като „Р.П.“, му изпратило на електронна поща проект на договор за проектиране на фаза идеен архитектурен проект. В телефонен разговор тя казала на В.Ч., че е необходимо в двуседмичен срок да преведе 50 % от сумата по договора по банковата сметка на фирмата.

В изпълнение на договорката семейството Ч. направило три парични превода в общ размер на 17 000 лева, като за осигуряване на тези средства взели заем от роднини и изтеглили банков кредит. След предоставената от съпрузите последна сума лицето, представящо се като „Р.П.“, спряло да отговаря на телефонни обаждания. Това обстоятелство породило у тях съмнение, че са станали жертва на измама.

В хода на разследването е било установено, че обвиняемата Д.А. се сближила с управителя на търговското дружество „С.К. 21 В.“ ЕООД, фигуриращо като изпълнител по договора за проектиране, набавила данни за тази фирма и за банковата му сметка. Те били предадени от нея на извършителя на измамата – неустановено по делото лице, представящо се на пострадалите като „Р.П.“.

Впоследствие Д.А. контролирала изтегляне от фирмената сметка на паричните суми, преведени от семейството Ч.

С действията си обвиняемата като помагач, в съучастие с неустановено по делото лице – извършител, умишлено го улеснила да възбуди и поддържа заблуждение у В.Ч. , с цел да набави за себе си или за другиго имотна облага.

Престъплението е извършено от Д.А. повторно, след като е била осъждана. Предстои делото да продължи в съда.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)