Избрани Новини

По Черноморието: Хотелиери няма да отворят за Великден, тъй като са настанили бежанци

Мисия Варна

26-03-2022, 19:45

Снимка:

АРХИВ

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Само в един от хотелите в Златни пясъци, който приема бежанци от Украйна, вече има над 1500 души, очакват се и още

Само след месец хотелиери във Варна и в близките курорти очакват първите туристи от Румъния. Някои от тях обаче няма да отворят за чуждeстранни гости по време на великденските и майските празници, тъй като са приютили в базата си бежанци от Украйна, съобщава БНТ.

В един от хотелите в "Златни пясъци", който приема бежанци от Украйна, вече има над 1500 души, очакват се и още. Затова собствениците решават да не настаняват туристи до края на май. Какво обаче ще стане след това с бежанците, засега не е ясно.

"Но се надяваме на съдействие от държавата и съдействие от хотелиери, вероятно от зимни куророти, от вътрешността на страната, които да могат да приемат тези хора, защото ние ще трябва да отворим за лятото", каза Ивелина Йорданова управител на хотела.

Едва 5 процента от бежанците в хотела вече имат статут за временна закрила. Без нея хотелиерите няма как да получат обещаната от държавата помощ.

"Управлението тук, в "Златни пясъци", където работят колеги от миграция, се задръсти! Има много чакащи - за април месец отложени хора, а срокът, който на нас е даден, е 31 март", обясни Йорданова.

Хотелиерите настояват за съдействие от държавата, която да удължи крайния срок.

"Представете си ние да не получим плащане. Не е редно и не е честно спрямо нас, хотелиерите, които помогнахе в тази ситуация", заяви Ивелина Йорданова.

И други хотелиери в Златни пясъци са категорични, че няма как в една база да има украински бежанци и туристи.

"Туристът идва като турист, цената която плаща е много по-висока, от тази която чакаме да бъде изплатена - обещаните 40 лева, и комфортът, който ще трябва да се предложи на туриста ще е много по-висок", обясни Станислав Стоянов.

Въпреки трудностите, хотелиерите все пак се надяват да има туристи това лято.

"За предстоящите празници, хотелите, които са решили да отварят, имат резервации. Няма отменени резервации, даже напротив - има допълнителни записвания", каза проф. Стоян Маринов от Варненска туристическа камара.

Според хотелиери, отливът от половин милион руски туристи, които всяко лято традиционно идват по нашето Черноморие, може да се компенсира с добра рекламна кампания, която да привлече повече гости от Полша, Чехия, Словакия, Германия и Великобритания.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов