Избрани Новини

Светът отбелязва Часът на Земята

В 20.30 часа символично ще угасим осветлението

От 20,30 ч. със символично гасене на осветлението, светът за пореден път ще отбележи „Часът на Земята“ – международната акция на WWF за опазване на природата. Събитието се провежда винаги в последната събота на март и продължава един час.

От стартирането си през 2007 г. Часът на Земята се разраства до едно от най-значимите световни движения за опазване на природата.

Часът на Земята е най-мащабната международна инициатива, посветена на опазването на планетата. След броени часове тя ще стане факт за 15-а поредна година в повече от 190 държави, сред които и България. По традиция през последната събота на март милиони хора от цял свят ще изгасят осветлението в домовете си между 20:30 и 21:30 ч., отправяйки призив за устойчиво и отговорно бъдеще.

„Тази година WWF България посвещава кампанията си на мира. Ние вярваме, че мирът между хората е първата крачка, която заедно трябва да направим, по пътя към хармоничното съжителство между човека и природата. Всеки нов ден на военни действия допринася пряко или косвено за влошаване качеството на околната среда, а оттам влияе и върху здравето на всички нас. Мирът е нужен в името на нашия общ дом и общото ни бъдеще“, призовава Веселина Кавръкова, изпълнителен директор на WWF България.

Часът на Земята не е просто 60 минути без осветление. През годините в резултат от инициативата бяха постигнати поредица от символични победи в името на природата. Движението помогна за създаването на 3.5 млн.хектара защитена морска зона в Аржентина и вдъхнови засаждането на 17 млн. дървета в Казахстан. Тайланд и Тайван въведоха образователни програми за опазване на околната среда в училище, а в САЩ момичета от скаутското движение инсталираха стотици хиляди енергоспестяващи крушки. Благодарение на Часа на Земята много семейства в Непал и Мадагаскар получиха печки, използващи енергия от възобновяеми източници, а редица домове в Индия и Филипините бяха заредени със слънчева енергия.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)