Избрани Новини

25 украински граждани пристигнаха в Благоевград, за да намерят своя дом (снимки и видео)

Пристигналите вече имат придобит статут на временна закрила и ще бъдат настанени безвъзмездно в хотел

25 украински граждани, напуснали размирна Украйна, пристигнаха в Благоевград, за да намерят своя дом.
„Това е особено емоционален момент за мен, а и не само. Всички сме хора, най-тежкото е, че тези деца пристигат в Благоевград, изпратени по неволя от техните бащи, които остават да бранят страната си. Ще направим всичко, което е по силите ни, за да създадем нормални условия за живот на пристигащите. Най-важно за тези хора сега е да бъдат приети от обществото. Да, има и институционални проблеми, които обаче ще успеем да преодолеем. Трябва да бъдем хора, с тези, които в момента имат най-голяма нужда от подкрепа“, коментира кметът Илко Стоянов.
ФК „Пирин“ направи организацията извозването на бягащите от войната до Благоевград. Двама шофьори и доброволци пътуваха до Украйна и показаха смелост и самоотверженост.
„Благодаря на Община Благоевград, акцията ни е съвместна и за пореден път показахме, че имаме едно наистина стабилно сътрудничество“, каза Таско Тасков, изпълнителен директор на ФК „Пирин“.
Пристигналите украински граждани вече имат придобит статут на временна закрила и ще бъдат настанени безвъзмездно в хотел в областния център.
Община Благоевград има готовност да окаже пълно съдействие за записването на украинските деца в детски и учебни заведения.
В Координационния пункт към Общината могат да бъдат дарявани пакетирани хранителни продукти, които ще бъдат насочени към нуждаещи се украински граждани. Набират се още нови дрехи, обувки, спално бельо, хигиенни материали и др. Приемат се и превързочни материали, играчки, памперси, ученически пособия, съдове за храна и чаши за еднократна употреба.
Предстои да стартира и процедура по настаняване на украински граждани в социалните жилища в квартал „Освобождение“. Важно условие за кандидатите, украински граждани, е  да имат придобит статут на бежанец, хуманитарен статут или временна закрила.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов