Избрани Новини

Как климатичните промени ни влияят ще обсъждат по проект ученици от Белица

Участват 7 училища от страната, 2 български и 1 норвежка нестопански организации

„Работим заедно за по-зелена, по-конкурентна и по-приобщаваща Европа“ е девизът на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство /ФМ на ЕИП 2014-2021/
Средно училище „Св.Св. Кирил и Методий“ в Белица участва в проект „Променяме се с климата“. Проектът е партньорски с участие на 10 организации - 7 училища от цялата страна, 2 български и 1 норвежка нестопански организации и се финансира по Програма „Опазване на околната среда и климатични промени“, финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо сътрудничество, съфинансиран от българската държава. Водеща организация е Средно училище „Цветан Радославов„ – Свищов. Изборът на училища от различни части на страната е мотивиран от желанието заедно с представители на училищата, на местните общности и институции за идентифициране на най-значимите за тях проблеми, свързани с климатичните промени.
Климатичните промени предизвикват глобални и локални последици с различни измерения - човешки, политически, икономически, екологични, които имат национален характер. Всичко това изисква национални решения, които са свързани с реални поведения на хората и общностите по места.
Главната цел на проекта „Променяме се с климата“ е организирането на мащабна кампания за повишаване на осведомеността и компетенциите на българската общественост по отношение на влиянието на климатичните промени върху човешкото здраве, околната среда и социалния и икономически живот на на съвременното общество, както и мерките по смекчаване, адаптация и устойчивост спрямо промените на климата, които могат да се предприемат.
Днес от 13.00 ч. в СУ „Св.Св. Кирил и Методий“ ще се проведе първата регионална въвеждаща среща в изпълнение на проекта. Образователни и екологични експерти ще говорят за регионалните климатични и екологични предизвикателства. На срещата ще присъстват представители на Общинска администрация – Белица, НЧ „Георги Тодоров 1885“, представител на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район, служители на ДГС-Белица, директори на училища в общината.
Срок на проекта - 21 октомври 2021 г. Продължителност - 20 месеца


Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)