Избрани Новини

ПСС-Благоевград: Възрастен турист почина при преход в Рила

Предполага се, че е получил инфаркт

Вчера в 19:00 часа ПСС - отряд Благоевград получава сигнал за лежащ в безсъзнание турист, открит на Малък Мечи връх. Веднага към мястото се отправя екип планински спасители и доктор, намиращи се в хижа "Македония". Въпреки бързото достигане до пострадалия с помощта на моторната шейна на хижата, управлявана от планинския  спасител Димитър Груйчев, докторът само констатира ,че туристът (възрастен мъж) е починал вероятно от инфаркт. Екип от петима спасители, намиращи се в пост "Бодрост"(Карталска поляна), след обсъждане на ситуацията с РПУ2- Благоевград, се отправя към мястото с две моторни шейни (служебна и лична на планинския спасител Кирил Чапов), за да помогнат на колегите си при транспортирането на починалия и съпътстващите го двама роднини към Карталска Поляна. За помощ при транспорт на роднините се включиха с две моторни шейни доброволците от града Антон Кокалков и Златан Аврионов .
В 21:30 акцията приключи и починалият беше предаден на екип от ЦСМП - Благоевград .
Всички действия бяха съгласувани с Дирекцията на НП "Рила".
Участие взеха десет планински спасители (седем от отряд Благоевград и трима от други отряди, включително доктор Албена Атанасова, случайно посетили хижа "Македония").
Температурата в района беше -15 градуса.
ППС напомня на всички преминаващи през горна лифтова станция и билото към хижа "Македония", че преходът е дълъг, няма добра зимна маркировка и при намалена видимост има опасност от изгубване и попадане в трудна ситуация.
Преходът през билото е само за добре подготвени физически и алпийско оборудвани туристи.


Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов