Избрани Новини

Отбелязваме Деня на франкофонията

Международният ден се отбелязва в над 70 страни в света

На 20 март отбелязваме Международния ден на франкофонията – празник на френския език и култура, но и празник на ценностите мир, демокрация, права на човека, толерантност, солидарност, езиково и културно разнообразие.

Международният ден на франкофонията се отбелязва в над 70 страни по света – в 56-те държави, членуващи в Международната организация на Франкофонията и в 14-те страни наблюдателки. Те представляват над една трета от държавите членки на ООН с над 890 млн. души население по целия свят, над 200 милиона от които говорят френски.

В основата на международната институционална Франкофония е създадената на 20 март 1970 г. Агенция за културно и техническо сътрудничество, прераснала по-късно в Междуправителствена aгенция по франкофония, а понастоящем, след реформите, преминала в Международна организация на франкофонията.

България се присъединява като пълноправен член към Франкофонската общност през 1993 г. по време на V-та франкофонска среща на върха на остров Мавриций. Цялостната франкофонска дейност у нас се координира на един първи етап от Министерството на културата, а впоследствие от 1995 г. насам от МВнР в качеството му на Национален координатор по франкофония.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)