Избрани Новини

Творци от Гърция, Сърбия и България представят в Търново изложбата „Светогорецът св. Сава от Хилендар“

Животът

19-03-2022, 10:00

Снимка:

организатори

Автор:

Velikotarnovoutre.bg

Всичко от Автора

Изложба на художествени творби на автори от Гърция, Сърбия и България,  посветени на св. Сава Светогорец /св. Сава Сръбски/ ще бъде открита на 21 март от 18 ч. в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ във Велико Търново. Проявата е посветена на 800 г. от архиепископството му. Изложбата е оценена високо като културно явление свързващо миналото със съвремието ни и народите на Балканите.

Представянето на експозицията пред великотърновска публика е една от целите на международния организационен комитет на изложбата и ще включи нашия град в календара със събития на Светогорския център /Агиоритики естия/, Солун.

Изложбата е насочена към широк кръг от зрители от всички възрастови групи, има връзка с Велико Търново, българската история, с християнското и със съвременното изкуство.

През 2019 г. се навършиха 800 години ръкополагането на св. Сава за първи архиепископ на Сърбия. Събитието е също толкова важно и за Света Гора, тъй като монахът, а по-късно и светец Сава Хиландарски е блестяща духовна личност на Атон. Той е първият основател на Хиландарския манастир и дарител на много манастири в трудния за Света гора период.

Св. Сава завършва своя жизнен път във Велико Търново, с което остава свързан с историята на града ни. Гробът му в църквата „Св. 40 мъченици“ и до днес е една от културните и туристически точки за посетители от цял свят в нашия град.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов