Избрани Новини

Днес избират "Девойка Кюстендилска пролет“

Традицията по тържествено посрещане на пролетта датира от 1966 година

Днес от 19:00 часа ще се проведе 55-тият конкурс за избор на „Девойка Кюстендилска пролет“ 2022.
Форматът ще се проведе онлайн и ще бъде излъчван директно на официалния YouTube канал на отдел „Култура и духовно развитие“, официалната фейсбук страница на Община Кюстендил, на специално монтиран диоден екран на пл.“Велбъжд” и телевизия „Запад“.
Преди да стане ясно коя е носителката на титлата „Девойка Кюстендилска пролет“ 2022, на сцената ще се качат любимите кюстендилски изпълнители Йоана Сашова, Симона Петрова (Мона) и Кристиян Янкулов.
Журито ще се състои от носителки на титлата „Кюстендилска пролет“ през годините, а момиче на публиката по традиция ще бъде избрано чрез SMS-гласуване. Всеки, който желае да подкрепи фаворитката си, може да го направи на кратък номер 1925 с текст: буква P и номера на момичето фаворит от 1 до 16. Гласуването е неограничено и ще продължи и по време на спектакъла. Цената на едно съобщение е 1.20 лв. с ДДС.
Традицията по тържествено посрещане на пролетта датира от 1966 година. На този празник се избира девойка, която символизира идването на пролетта, младостта, пробуждането на природата и надеждата за нов живот. Изборът ще се проведе в три кръга - като единият от тях е единствения по рода си в България тур с народни носии.
Тържествата по случай празника „Кюстендилска пролет” ще продължат на 21 март от 11:00 часа пред ХГ „Владимир Димитров – Майстора“, където ще се отслужи молебен за здравето на кюстендилци и ще се състои ритуал по предаването на символите на града. Програмата ще продължи с празнично шествие от картинната галерия до пл.„Велбъжд“, където „Девойка Кюстендилска пролет“ ще отправи поздрав до всички кюстендилци. От 13:00 часа на сцена „Базиликата“ в лесопарк „Хисарлъка“, Румяна Попова ще бъде специален гост в празничната програма и ще зарадва кюстендилските си почитатели с българския фолклор.
Цялата информация относно празничната програма за празника на града и съпътващите ги събития може да проследите на https://fb.me/e/1kcvtXh3o.


Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов