Избрани Новини

В Кюстендил разкриха Център за украински граждани, търсещи закрила

Той се намира в сградата на Областната администрация

Център за подпомагане на хора, търсещи закрила вследствие на войната в Украйна, отвори врати в сградата на Областна администрация - Кюстендил на ул.„Демокрация“ № 44, ет. II. Той е изграден в изпълнение на заповед на министър-председателя към Областния координационен център за подпомагане на украински граждани.

Центърът е инициатива на областния управител на Кюстендилска област Катя Димитрова, със съдействието на местните власти, териториалните поделения на изпълнителната власт и с широкото участие на гражданите и бизнеса. Целта е оказване на помощ на търсещите закрила граждани на Украйна в Кюстендилска област, в рамките на правата и възможностите, предоставени по програмата за временна закрила.

Основните функции, които ще осъществява центърът са:
- събиране на информация, необходима за непосредствено и последващо подпомагане на търсещите закрила.
- координация между институциите и гражданските организации и доброволците.
- предоставяне на информация на търсещите закрила и на тези, които желаят да помагат.
- предоставяне на неща от първа необходимост (базови потребности).
- психологическа подкрепа.
- грижа за децата.
- настаняване, когато такова не е осигурено централно.
- осигуряване на транспорт до местата за настаняване.

В Областния координационен център е създадена зона за деца, както и зона за изчакване на търсещите подкрепа. В центъра са включени доброволци, които владеят руски език, както и психолози и лица за осигуряване занимания за децата. Центърът са спешна медицинска помощ - Кюстендил ще оказва медицинска помощ на лицата, нуждаещи се от такава, а хуманитарното подпомагане ще се осъществява със съдействието на Българския червен кръст.

Припомняме, че към Областния координационен център е активна денонощна „гореща линия“ с номер 0885939322 за граждани и доброволци, на която се предоставя информация за дарения, информация за осигуряване настаняване и информация за осигуряване на транспорт.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов