Избрани Новини

Експерти: Бежанската вълна от Украйна повишава рисковете от трафик на хора

Общество

17-03-2022, 11:22

Снимка:

МО на Украйна

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Бежанската вълна от Украйна повишава рисковете от трафик на хора, предупреждават експерти.

„Генерално хората, които бягат от зони на военен конфликт и търсят закрила в други държави, са изключително уязвими от въвличане в трафик на хора и експлоатация. Гражданите на Украйна, които пристигат в момента - млади жени и деца, са сред най-уязвимите групи. Трафикантите няма да се забавят и ще започнат да търсят начини да се възползват от това, да печелят на гърба на хората. Това трудно може да бъде избегнато в така създадения огромен поток от мигранти“, коментира пред БНР Ернеста Русева от Секретариата на Националната комисия за борба с трафика на хора.

Трафикантите в последните години са развили уменията си и използват все повече „меки“ методи на въвличане в експлоатация, все по-рядко се използва директна форма на принуда, отбеляза Русева в предаването „Хоризонт до обед“.

„Те по-скоро убеждават потенциалните си жертви чрез обещания за добър живот, за по-добра работа. Обещания, които много често са твърде хубави, за да бъдат истина. Но когато си в уязвима ситуация, много често хората са склонни да подценяват рисковете и да неглижират някои индикатори, които могат да им покажат, че определено предложение за работа или емоционална обвързаност, която трафикантът може да изгради с потенциалната си жертва, не е действително.“

Спасяващите се от войната в Украйна могат да попаднат в една не толкова приветлива среда, изтъкна Ернеста Русева.

Експертът съветва бежанците да не предоставят личните си документи на никого, освен на представители на властите. Същото се отнася за мобилните телефони. Бежанците трябва да са внимателни, когато получават например предложение за нискоквалифицирана работа с високо заплащане.

„Никога да не се притесняват да сигнализират, ако имат някакво съмнение.“

Информацията по темата е налична в единния портал за хората, засегнати от войната в Украйна. Освен разпространението по онлайн канали, предстои тя да бъде разпечатана и да се раздава на граничните пунктове.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов