Избрани Новини

Бежанците от Украйна ще имат същите здравни права като здравноосигурените у нас

Свят

16-03-2022, 08:58

Снимка:

МО на Украйна

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Парите за лечението им ще се поема от НЗОК, за което държавата ще отпусне целево финансиране

Жителите на Украйна, които са подали документи за временна закрила в България или за бежански статут, ще имат право на същата медицинска помощ, която ползват здравноосигурените лица у нас. Това ще бъде уредено чрез законови промени, които се очаква да влязат в парламента още следващата седмица, заяви в "Денят започва" по БНТ депутатът от ПГ на "Продължаваме промяната" и председател на здравната комисия в парламента Антон Тонев.

Парите за лечението им ще се поема от НЗОК, за което държавата ще отпусне целево финансиране. Промените ще влязат в сила със задна дата, за да обхванат и вече направените разходи за лечение на украински граждани у нас след началото на войната.

За последните седмици има не повече от 50 случая на украински бежанци, потърсили медицинска помощ у нас. Сред тях са няколко раждания и кардиологична операция.

Антон Тонев не очаква бежанския поток да натовари сериозно здравната ни система, защото профилът на бежанците е на предимно млади жени с деца.

"България е потърсена основно от здрави хора. Те не идват като една голяма група пациенти. Смятам, че ще можем да се справим и кадрово, и финансово ще можем да минем през тази криза с бежанците без да изпитаме някакъв сериозен недостиг. Всеки един бежанец ще получи качествена, надлежна и навременна медицинска помощ в България." - каза Тонев.

След влизането в сила на законовите промени бежанците от Украйна ще имат право да изберат и личен лекар.

Украинците, които пребивават у нас без да са потърсили закрила, имат право единствено на спешна медицинска помощ, подобно на всеки чужденец, който се намира в България.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)