Избрани Новини

Кирил Петков одобри новата гранична система за бежанците от Украйна

Животът

15-03-2022, 19:34

Автор:

Ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Премиерът Кирил Петков ще посети "Дунав мост"

Вече работи граничната система за регистрация на бягащите от войната в Украйна. Това заяви министър-председателят Кирил Петков по време на посещението си в Русе. Днес е първият ден, в който цялата система за регистрация на украински граждани работи координирано. Първият реално заработил пункт е именно този при Русе. Премиерът заедно с вицепремиера по ефективното управление Калина Константинова, началника на своя политически кабинет Лена Бориславова, съветника си и ръководител на Оперативна координационна група за евакуацията и настаняването на бежанците от Украйна Валери Рачев, провери как работи новата система на граничния пункт. Там бяха още областният управител Анатоли Станев, неговият заместник Людмил Христов, кметът на Община Русе Пенчо Милков и заместник-кметът по хуманитарни дейности Енчо Енчев, както и председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев.

Министър-председателят Петков обясни, че при пресичането на държавната граница бягащите от военните действия се разделят на две групи – на имащи паспорт и такива без документи или с нередовни документи. За тези, които имат паспорти и искат убежище, на момента биват регистрирани и им се издава документ. Всички необходимо данни се въвеждат в обща система и впоследствие хората се разпределят къде да бъдат настанени или накъде да заминат. „Цялостният процес от влизане до настаняване е под контрол. Проблемът беше, че те влизаха и ние не знаехме къде отиват и какво се случва. От тук нататък всичко е проследимо, на база общи данни“, коментира премиерът. Също така той благодари за отборната работа между институциите и доброволците. „Това не става с един човек, това става с един координиран отбор“, каза министър-председателят и отбеляза, че областният управител Анатоли Станев, кметът на Община Русе Пенчо Милков и властите за граничен и митнически контрол са работили ръка за ръка.

„България вече стои като една европейска граница, с пълна готовност да поеме голям брой идващи от Украйна и това е направено по един систематичен начин“, сподели още премиерът. Той допълни, че системата ще бъде в денонощен режим на работа и бе категоричен, че не става дума просто фургони и палатки, а цялата система работи.

„Това е чисто нов процес, чисто нов начин на организация, директивата за временна закрила се активира за първи път в историята на Европейския съюз. Ние сме от първите държави в ЕС, която съумява и успява да дава статут за временна закрила“, коментира заместник министър-председателят по ефективно управление Калина Константинова. Тя поясни още, че продължават обученията на служителите на граничните пунктове и в РПУ-тата. „Ако досега е имало 3 – 4 пункта на Държавната агенция за бежанците, където може да се заяви статут за международна закрила, сега идеята е всички служители на РПУ-тата да бъдат обучени, за да могат всички украинци, които са вече на територията на държавата, да заявяват статут на временна закрила“, коментира още тя.

Колкото до срещата си с вицепрезидента на САЩ Камала Харис, премиерът Пеков отбеляза, че тя е благодарила, че България този път говори в един глас с ЕС и предвидим партньор на НАТО. „Нашата вътрешна борба срещу корупцията и общата ни борба срещу хибридните атаки и влиянието отвънка е базирано на едни и същи хора“, отбеляза още министър-председателят. „Ние не сме България в Алианса, ние сме НАТО, ние сме ЕС. Общата ни сигурност зависи от общините ни координирани действия“, подчерта премиерът. Той ще се срещне и със секретаря по сигурността на САЩ, с когото ще обсъдят въпроса за сигурността на българското небе. „В момента истината е, че няма как МиГ-овете да се ремонтират в Русия. Българското небе трябва да бъде с достатъчна закрила и трябва да си отговорим на въпросите как се координираме с Алианса и какво правим, че българските пилоти да запазят своите способности, както и  дали има други места където могат да бъдат ремонтирани“, каза още премиерът.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов