Избрани Новини

Кръгла маса по трансграничния проект E.VE.CR.I ще се проведе в Симитли

Проектът ще стимулира развитието на местния бизнес и е-мобилността в България и Гърция

Днес в Симитли ще се проведе втората Кръгла маса от трансграничния проект E.VE.CR.I Local-e, който ще стимулира развитието на регионалния бизнес и устойчивото използване на електромобили. Тя ще бъде под наслов "Изграждане на Устойчиво бъдеще за местния бизнес и общността чрез електрическа мобилност“. Проектът E.VE.CR.I е съфинансиран от Европейския фонд за регионално развитие и от национални фондове на страните, участващи в Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A Гърция- България 2014-2020.

Преди срещата участниците ще имат възможност да шофират електромобил. Гост-лектори от Гърция и България ще представят предимствата на електрическите превозни средства и възможности за инсталиране на зарядни станции в региона. На Кръглата маса, която е със свободен достъп, се очаква да присъстват представители на малкия и средния местен бизнес, които да създадат партньорства и да обсъдят възможностите за коопериране.
В рамките на проекта до края на 2023 г. трябва да бъде изградена мрежа от 50 електрозарядни станции. Целта на кръглите маси е да се запознае местната общественост с възможностите на E.VE.CR.I и перспективите и ползите за региона от инсталирането на електрозарядни станции за развитието на бизнеса в региона, както и заинтересованите участници да изразят намерение да се включат в инициативата за изграждане на електрозарядни станции на техните обекти.

Първата и втората Кръгла маса в България се проведоха в Петрич и в Благоевград на м.г. В началото на годината се проведе и открита среща в Солун. В рамките на проекта са планирани общо 12 кръгли маси с участието на местната власт, малък и среден бизнес, неправителствени организации и други заинтересовани участници, които ще могат да следят датите, локациите и полезна информация на сайта и във фейсбук страницата на E.VE.CR.I Local-e.
Проектът E.VE.CR.I Local-e дава устойчив отговор на ключовия проблем - липсата на непрекъснато достъпна, лесна за използване и широко разпространена мрежа от точки за зареждане. Освен това той ще подпомогне районите в близост до границата, където се осъществяват много пътувания до съседната страна и затова възможността за използване на мрежата за зареждане на другата страна е от първостепенно значение. Чрез E.VE.CR.I ще се улеснят компаниите, управляващи инфраструктури за зареждане, които бавно се налагат в Гърция и България, подобно на по-напредналите европейски страни.
Развитието и разширяването на мрежата от електрически автомобили в трансграничния регион има множество предимства. Започвайки с подобрена енергийна ефективност, намалени емисии на парникови газове, засягащи качеството на въздуха и качеството на живот, подобряване на предприемачеството в трансграничния регион чрез споделяне, партньорство и взаимно обучение и създаване на жива мрежа от привърженици на електрическата мобилност, било то малки предприятия или общини.

E.VE.CR.I Local-e е иницииран от Алианса на производителите на екологична енергия - BG (SPEE BG), Центъра за изследвания и технологии Hellas на Гръцкия институт по транспорт (Гърция) и Българската асоциация по електротехника Превозни средства (BAEPS).
Проектът е съфинансиран от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР) и от национални фондове на страните, участващи в Програмата за сътрудничество на Interreg V-A „Гърция-България 2014-2020”.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов