Избрани Новини

Днес е Световен ден на съня

Липсата на добър сън води до сериозни здравословни усложнения

14 март е обявен за Световен ден на съня. Той се чества от 2002 г. по инициатива на Световната асоциация за профилактика на съня, на Световния фонд за психично здраве и на Световната здравна организация.
Акцентите в отбелязването на Световния ден на съня целят да информират обществеността, че проблемите със съня са глобална епидемия, която създава множество здравословни проблеми. Стремежът е да се привлече вниманието към хората, които страдат от проблеми със съня.
Проблемният сън е подценявано явление и като резултат не се обръща необходимото внимание на тревожния факт, че липсата на добър сън води до сериозни здравословни усложнения. Мнаго медицински изследвания доказват, че липсата на добър сън е причина за високо кръвно налягане, затлъстяване, диабет, белодробни болести и др. Според данните 45% от населението на земята имат здравословни проблеми, които влияят и на качеството им на живот именно заради проблемите със съня.

Нарушеният сън води до влошена концентрация и се отразява негативно при дейности, изискващи прецизност и добра кондиция. Голяма част от катастрофите се причиняват при заспиване на водача зад волана, вследствие на непълноценен нощен сън.
Експертите напомнят, че нарушеният сън не е заболяване, а симптом, затова не бива да се прибягва до самолечение, а да се потърси лекарска консултация. След като бъде установена причината за безсънието, може да се предприеме адекватно лечение.
За жалост "лека нощ" остава само пожелание за почти половината население на света. Според последните проучвания 45% от човечеството страда от нарушения на съня, но проблемът се неглижира и хората рядко търсят консултация с лекар.
Ако проблемите продължават месец или по-дълго, става дума за хронично нарушение и е необходима консултация със специалист.
Прекомерният сън също вреди на здравето, затова не е препоръчително да прекарваме в леглото твърде много време. Според учените повече от осем часа сън на нощ могат да навредят на сърдечносъдовата система и да увеличат риска от инсулт, сърдечна недостатъчност и инфаркт.
Всеки се нуждае от различна продължителност сън. Възрастните се нуждаят средно от 6-8 часа.
Не само продължителността на съня оказва влияние на тонуса ни, но и неговото качество. Понякога дори и да спим 8 часа, след като се събудим се чувстваме изморени, което се дължи на фактори като стрес и тревожност, прием на медикаменти, алкохол или тютюнопушене.
Физически дейности също не бива да се провеждат непосредствено преди лягане, а с малък интервал от около няколко часа. Препоръчително е да се вечеря 2-3 часа преди лягане, а консумацията на кофеин трябва да е не по-малко от 4-6 часа преди сън.
Храните, които ни помагат да спим по-сладко, са бадемите, бананите, твърдо сварените яйца и любимите череши. А защо не - и чаша топло мляко...Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)