Избрани Новини

Днес е Денят Пи

На 14 март е роден гениалният учен Алберт Айнщайн

14 март е Денят Пи. "Ако сте фенове на числата, то ще заобичате 14.03.2015", написаха учените. Те обърнаха внимание на този ден, защото той в цифри представлява първите пет цифри на един от основните математически символи – числото Пи. Преди 143 години на него е роден не кой да е, а гениалният учен Алберт Айнщайн, отблязват от НАСА.

Препоръчва се да отбележим и часът 09:26:53, което дава следващите пет цифри в безкрайното число. "Вземете парче от любимия си пай и отбележете най-перфектното Пи на века в този час днес", съветват хората от НАСА. Иначе подобно съвпадение има веднъж на столетие.

Денят не е отминат и от мистиците и търсещите връзка със събития от реалния живот и математиката. Езотериците например смятат, че загадката на квадратурата на кръга и свързаната с нея тайна на числото Пи остава неразкрита и до ден днешен. В много от мистичните учения това число се смята за сакрално и имащо пряка връзка със Слънцето, идеята за божествена хармония и Небесното войнство.

Други твърдят, че Пи е сакрален знак на Великите космически дракони. Вярва се, че числото е открито от вавилонските магове, които са го използвали при строителството на вавилонската кула. Най-страшното вярване е това, че Пи е свързано с безкрайният първороден хаос.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)