Избрани Новини

От ниска изкупна цена на меда се жалват пчелари

Мисия Варна

12-03-2022, 11:00

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Нерегистрираните пчелини, както и предлагането в интернет са опасни за бранша, тъй като не подлежат на контрол и санции, алармира медопроизводител

Все повече пчелари предпочитат социалните мрежи и онлайн пространството за продажба на своята продукция. Това каза в интервю за Радио Варна пчеларят Димитър Димитров. Той изрази опасенията си, че по този начин пчеларството е започнало да навлиза в сивия сектор.

"Като влезеш в социалните мрежи, в различни групи се предлага мед от производители. Продават се различни видове мед с най-различни съставки в него - портокал, мандарина, банан и други. Този мед се търгува на цена от 5-6 лева за килограм. Хората поръчват, но знаят ли какво точно си купуват? Кой контролира тези продажби? Дори и пчеларят да има протокол от съответната лаборатория за изследване на меда, идва въпросът той какви данъци плаща", пита се Димитров, който има два пчелина в село Засмяно и е собственик на магазин за мед и пчелни продукти във Варна.

"Аз си продавам меда в магазина и си плащам данъците. Цените на меда в моя магазин са между 10 и 13 лева за килограм, което е по-ниско в сравнение с големите търговски обекти, където меда се търгува за около 16-18 лева за килограм. Там обаче медът е преработен, а натуралният е по-качествен", коментира Димитров и допълни, че именно заради ниските цени на предлагания мед в интернет, клиентите недоволстват, когато видят буркан на цена 12 или 13 лева.

"Много млади пчелари не регистрират своите пчелини. Това е опасно, защото може да е разпространител на болести и да засегне съседен пчелин, който е регистриран. Нерегистрираният обаче не подлежи на проверка и тогава кой ще носи отговорност", попита Димитров.

Това обаче са само малка част от проблемите, с които се сблъсква сектора. С години продължава тенденцията все повече пчелари да се отказват, а сред основните причини са големите разходи, липсата на достатъчно помощ от държавата и не на последно място - разделението между пчеларите.

В момента изкупната цена на меда е около 5.50 лева за килограм. Според Димитър Димитров тази цена е ниска.

Пчеларят не се нае с прогноза дали ще има поскъпване на меда, тъй като разчетите се правят в края на стопанската година.

Най-търсените видове мед от клиентите са билковият, липовият и акациевият.

"Много търсен е медът от бяла акация, която обаче в региона на село Засмяно я няма от близо 2-3 години", сподели Димитър Димитров.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов