Избрани Новини

Внимание: Фишинг измами в област Благоевград!

Измамниците стават все по-изобретателни, за да се доберат до лична информация и данни на банкови карти

„Зачестяват случаите с фишинг измами както в Пиринско, така и в цялата страна. От началото на годината в областта  са регистрирани 5 такива измами, като последния случай е от вчера, когато от банковата сметка на гражданин е усвоена сумата от 5 000 лева за онлайн пазаруване. В рамките на няколко часа са направени покупки за тази сума“ – това заяви на брифинг старши комисар Георги Кандев, директор на Областната дирекция на МВР – Благоевград, предаде БНР. Той посочи, че измамниците  стават все по-изобретателни, за да се доберат до лична информация и данни на банкови карти. Измамниците използват  фалшиви имейли от банки, за да ни подведат доброволно да предоставим информация  от банкови сметки, дебитни и кредитни карти. Най-често ни предоставят линк, който води към друг сайт, където въвеждаме личната информация. Това е фишинг измама!
 
Старши комисар Георги Кандев акцентира върху основните правила, за да се предпазят гражданите от фишинг измами:
1. Добре проверете имейл адресът, от който се получава даден имейл от банкова институция. При установените до момента случаи имейлът на подателя се различава от ползвания от дадена банка. Проверете официалния имейл на банката.
2. Банките обикновено не изискват информация за дебитни карти и данни за достъп до профили в интернет банкиране, чрез изпращане на имейли. Всеки имейл, в който се изисква такава информация вероятно е фишинг имейл.
3. Не следвайте (кликвайте) линкове, прикачени файлове или изображения към такива имейли.
4. Не въвеждайте информация, свързана със сигурността /номера на дебитни или кредитни карти, трицифрен код за сигурност, кодове за активиране на Токен устройства/.
5. Потребителско име и парола за достъп до  интернет банкиране се въвежда единствено при отваряне на мобилното приложение, ползвано от съответната банка, а не следвайки линкове и имейли.
6. Домейните, ползвани от българските банки обикновено завършват с „.bg“, а фишинг имейлите се изпрашат от имейли с различни домейни: „.net“ , „com“, „.org“ и други, въпреки че понякога самите им имена на сходни с тези на имейлите, ползвани от дадена банка.
7. При получаване на имейл със съдържание за актуализация, направете консултация със служител на съответната банка.
В брифинга участваха комисар Стоян Маламов, заместник директор на ОД на МВР – Благоевград и Дейвид Кавръков, инспектор в сектор „Противодействие на икономическата престъпност“. 


Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов