Избрани Новини

21 възрастни и 4 деца от Украйна са регистрирани като пребиваващи в Кюстендилска област

В Сапарева баня са се установили 8 украински граждани, в Дупница – 6, в Кюстендил – 5

21 възрастни и 4 деца, бягащи от войната в Украйна, са регистрирани, като пребиваващи на територията на област Кюстендил, съобщи областният управител Катя Димитрова.

В Сапарева баня са се установили 8 украински граждани, в Дупница – 6, в Кюстендил – 5. Други двама възрастни и четири деца са настанени в частни къщи в Кюстендил и кюстендилското село Соволяне. Очакваните в началото на седмицата две жени, едната от които бременна, и две деца, са пристигнали в Кюстендил. На бременната украинка е предложена медицинска помощ, от която до момента не се е възползвала. В следващите дни в Кюстендил се очаква да пристигнат още 8 украинци.

Областният координационен център напомня за наличието на денонощна телефонна линия  в помощ на украинските граждани, бягащи от войната, с номер 0885939322. От разкриването й досега заявка за подпомагането им е дадена от мъж, живеещ в Германия, който е заявил готовност да предостави безвъзмездно за ползване апартамент в  Кюстендил за срок до средата на месец май. Жител на кюстендилско село е декларирал, че ще предостави за безвъзмездно ползване къща, а друг гражданин – къща в община Рила, подходяща за обитаване от две семейства.

Областният координационен център напомня, че когато украински граждани пристигат на територията на област Кюстендил, независимо в коя от деветте общини, следва в тридневен срок да бъдат регистрирани в служба „Миграция“ към всяко Районно управление в общините. Това може да бъде направено от лицето/домакин, което ще даде настаняване или е задължение на общините, ако те предоставят място за настаняване. Регистрацията в служба „Миграция“ не дава статут на бежанец, това трябва да бъде посочено изрично като желание от всеки.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов