Избрани Новини

Днес се навършват 79 години от спасяването на българските евреи (снимки)

Димитър Пешев, Асен Суйчмезов, Владимир Куртев, Иван Момчилов и Петър Михалев са признати за "праведници на света”

Днес се навършват 79 години от кюстендилската акция за спасяването на българските евреи от лагерите на смъртта по време на Втората световна война. Активни участници в нея са кюстендилските граждани – търговецът Асен Суйчмезов, учителят Владимир Куртев, адвокатът Иван Момчилов и народният представител Петър Михалев, които сутринта на 9 март 1943 г. информират своя съгражданин Димитър Пешев, заместник-председател на Народното събрание, за подготвяното депортиране на българските евреи. Използвайки възможностите си, Димитър Пешев два пъти разговаря с министъра на вътрешните работи Петър Габровски. Вторият път, след обяд, в негово присъствие и в присъствието на други депутати като Петър Михалев, Димитър Икономов и др., след натиск министърът заповядва да се спре депортацията на евреите от старите предели. Заповедта е разгласена и подготвените ешелони остават празни.
За приноса им за спасяването на българските евреи петимата кюстендилски граждани – Димитър Пешев, Асен Суйчмезов, Владимир Куртев, Иван Момчилов и Петър Михалев, са удостоени с най-високия държавен орден „Стара планина”, I степен, провъзгласени са за „почетни граждани на Кюстендил” и са признати от мемориала Яд Вашем за „праведници на света”. Пълният разказ за живота и съдбата им, както и за събитията преди и след кюстендилската акция, е представен в Къща-музей „Димитър Пешев”, която днес ще работи с вход свободен.
Днес ще бъде и тържествено открита паметната плоча на Иван Момчилов, поставена преди броени дни при неговата къща в Кюстендил на бул.„България“ 16 по инициатива на Инициативен комитет от родното му село Соволяно, част от който е и колегата доц. д-р Ангел Джонев. Той ще говори за заслугите и живота на кюстендилеца по време на събитието, чието начало е 11:00 часа на паметника на Димитър Пешев.


Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)