Избрани Новини

Организират иновационен лагер за декарбонизацията в транспорта

Община Русе в партньорство с Русенския университет „Ангел Кънчев“ и Асоциацията на Дунавските общини „Дунав“ е сред 14-те регионални и местни администрации в Европа, които ще изпълняват проект по програмата на Европейската комисия и Съвместния изследователски център (Joint Research Center) „Науката среща регионите“.

В рамките на проекта ще бъде проведен иновационен лагер на тема „Декарбонизация на транспорта за региона на Русе в Зеления преход-изграждане на иновационен капацитет за бъдещето“. В него ще се включат над 120 политици и практици, учени и иноватори, предприемачи, бизнес асоциации и граждански организации в областта на транспорта, енергийните системи, градското и речното крайбрежно планиране, местното и регионалното развитие, околната среда.

„Събитието е от голямо значение за Русе, защото на едно място граждани, учени, представители на бизнеса и политиката ще работят заедно за достигането на конкретни решения за декарбонизация на различните видове транспорт, които да се приложат на практика“, каза кметът Пенчо Милков. Идеята е генерираните по време на лагера прототипи и концепции да бъдат събрани, описани и заложени в бъдещите стратегически документи на общината. Решенията на проблемите, които участниците дадат, ще бъдат изпратени и към Европейската комисия. Подготвени като проектни идеи, те ще имат предимство при кандидатстването за европейско финансиране, което да осигури осъществяването им.

За значението на събитието разказа и проф. Велизара Пенчева, зам.-ректор на Русенския университет

 „Въглеродните емисии са пряко свързани с климатичните промени и проблемът с тях трябва да бъде решен сега“, категорична бе тя.

Иновационният лагер ще сформира няколко различни работни групи, които ще  предлагат технологични и организационни/регулаторни решения за декарбонизацията на транспорта. Планираните специфични теми са:

- алтернативни горива и зелени технологични опции в плавателни съдове;

- превозни средства и инфраструктура;

- интеграция на мултимодални транспортни системи и дигитализация.

Секретарят на организационния комитет на събитието и изпълнителен директор на АДО „Дунав“ Мария Цанкова обясни, че в работните групи свободно могат да се включат заинтересованите граждани и в следващите седмици ще стане ясно как те ще могат да заявят желанието си.

Иновационният лагер ще се проведе от 10 до 13 май под патронажа на президента на Република България Румен Радев.

Сред официалните гости се очакват да бъдат министри, евродепутати и европейски комисари, имащи отношение към темата.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов