Избрани Новини

Над 900 населени места в Украйна са без електричество, достъп до вода и отопление

Свят

07-03-2022, 18:43

Снимка:

МО на Украйна

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Руските военни са нанесли щети или са разрушили напълно 202 училища, 34 болници и над 1500 жилищни сгради

Над 900 населени места в Украйна са без електричество, достъп до вода и отопление заради атаки на руски сили, съобщава БНР, позовавайки се на Михайло Подоляк - съветник на украинския президент.

По думите му руските военни са нанесли щети или са разрушили напълно 202 училища, 34 болници и над 1500 жилищни сгради. Според министерството на енергетиката над 640 хиляди души в Украйна нямат ток, а 130 хиляди са без газ.

Цивилни се евакуират от град Ирпен, намиращ се близо до столицата Киев, без да има обстрел, съобщиха местните власти. Вчера опитващите се да напуснат града попаднаха под руски огън. Руските сили са окупирали около 30 процента от Ирпен, а останалата част е под украински контрол.

Сред напускащите града е и 54-годишната Ина Шербанова, която е икономист.

„Нямаше ток вкъщи, нямахме вода. Седяхме в мазето на тъмно. Имахме малко храна там, но знаехме, че никой няма да ни донесе повече. Постоянно се чуваха експлозии, някои от тях много мощни, близо до нас. Удариха съседни къщи. Видяхме огън и взривове. Близо до нашата къща има автомобили "Стела" в една от колите. Беше много страшно“, споделя Шербанова.

Руски обстрел пречи на евакуациите на цивилни от Киев, Мариупол, Суми, Харков, Волноваха и Николаев, съобщи украинското външно министерство. Ведомството призова чуждите лидери да принудят Русия да спазва прекратяването на огъня, за да се предотврати, по думите им, хуманитарна катастрофа. Кметът на западния град Лвов заяви, че е достигнат предела в способностите за оказване на подкрепа на пристигащите изселени хора и апелира международни организации за помощ. По думите му 200 хиляди украинци се намират в Лвов в момента, а по 50 хиляди на ден преминават през железопътната гара.

А Витали Кличко, кмет на Киев, заяви:

„Има боеве в Бучи, Ирпен, Гостумел в момента. Единственото, което мога да кажа е, че няма до допуснем Киев. Ще се биев до смърт ако трябва за всяка къща, всяка улица, всеки пропускателен пункт. Никой не иска да умира, но ако е необходимо, ще защитим всички наши деца и семейства“.

Междувременно от Съвета на ООН по правата на човека потвърдиха за смъртта на 406-има цивилни, сред които и 27 деца, в Украйна от началото на руската инвазия на 24 февруари. Агенция Ройтерс обаче отбелязва, че реалните данни вероятно са много по-високи.

Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба пък заяви, че 20 хиляди доброволци са се включили в борбата срещу руските сили, повечето от които са от Европа.

Лидерите на Европейския съюз ще обсъдят молбата на Украйна за присъединяване към блока на неформална среща на върха в Париж в четвъртък, написа председателят на Европейския съвет Шарл Мишел в Туитър. По думите му солидарността, приятелството и безпрецедентната помощ на Евросъюза за Украйна са непоколебими.

Американският президент Джо Байдън пък ще проведе видео телеконферентен разговор с лидерите на Франция - Еманюел Макрон, на Великобритания - Борис Джонсън и на Германия - Олаф Шолц, на който ще бъде обсъдено развитието на ситуацията в Украйна.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов