Избрани Новини

Над 25 коли са запалени в Сандански за последните 6-7 години

80% от тях са на служители в системата на МВР

Над 25 коли са запалени умишлено в Сандански за последните 6-7 години, 80% са на служители в системата на МВР.

Два палежа на автомобили на полицаи от Сандански само за броени минути в нощта на петък срещу събота изправиха на нокти местната полиция и поставиха на дневен ред въпроса дали става въпрос за огнена вендета от страна на престъпния контингент.

Неизвестни засега извършители запалиха личния джип “Нисан” на бившия началник на полицейското управление в Сандански Борис Щурков, а преди това драснаха клечката и на ремарке, товарен автомобил и лека кола, марка „Опел”, собственост на майката на служителя на МВР в курортния град Ивайло Баладжанов.

Джипът на Щурков е бил паркиран пред дома му на ул.“Пирин”, а ремаркетата на Баладжанови – в открит гараж в с.Ново Делчево, отляво на изхода за АМ “Струма”.

Палежите са извършени малко след 2:20 часа на 5 март. Жител на Сандански, живеещ на метри от сградата на управлението и пожарната, разказва: „Бях се събудил и пушех на балкона. В един момент чух вой на сирена от пожарната. Но не идваше от улиците на града, а се чуваше някъде в далечината. Помислих си, че е станала нова тежка верижна катастрофа на магистралата. Воят на сирената продължи около 4-5 минути. След това си легнах и като се събудих сутринта, първото нещо бе да проверя какво се е случило. Разбрах, че са станали няколко пожара, както и кои са потърпевшите. Познавам като гражданин на Сандански и двамата служители на МВР. Дано бъдат установени извършителите на наглото престъпление”, каза Георги Х.

Борис Щурков в момента е началник на полицейския участък в Кресна. Другият потърпевш Ивайло Баладжанов в рамките на година и половина бе преместен от РУ-Банско в КАТ – Благоевград и бе върнат обратно в РУ – Сандански.

В процес на установяване е дали двата палежа имат връзка и дали са заради работата на Щурков и Баладжанов.

През последните 24 часа са разпитвани десетки лица от кримконтингента в града. На гаража на фамилия Баладжанови в с.Ново Делчево е имало монтирано видеонаблюдение, записите от камерите са свалени и се проверяват.

Подобна огнена вендета с палежи на автомобили имаше и през 2016 и 2017 г.

През 2016 година бяха запалени с коктейл „Молотов” 10 коли, а през следващата година – 8, като повечето от тях бяха на полицейски служители.

През 2019 г. също бяха опожарени 2 автомобила на служители на реда, тогава изгоря и голям търговски обект на ул. “Първи май”, пострадаха десетки собственици на апартаменти в жилищната кооперация. Запален бе и личният автомобил „Ауди” на криминалиста Тодор Палков, но извършителите и до днес не са установени. Версията сред служители в системата бе, че палежът на колата му е вследствие на работата му.

През 2019 година бе запален джип, собственост на служителя на РУ – Сандански Росен Недялков, пред къщата му в с.Лешница. По време на палежа Недялков не е бил в дома си.

През 2021 г. запалиха семейния автомобил на известен лекар в Сандански от фамилия Андрееви. Лек автомобил „Опел Астра” изгоря и на ул.“Пирин”, а палежът отново стана след полунощ.

На 16.01.2022 г. бе запален автомобил „Ауди” в с.Левуново, собственост на общинския съветник в Сандански Румен Пачов. Палежът бе извършен, докато Пачов празнувал юбилей.

На 18.02.2022 г. пък бе запален лек автомобил „Фолксваген Голф”, собственост на Ангел Младенов-Руснака.

До момента няма разкрити подпалвачи, които явно в този район са сред най-добрите професионалисти и не оставят следи от палежите въпреки десетките случаи за последните години. Слуховете, които се коментират сред местното население, са че това е най-разпространеният начин за сплашване и отмъщение. /в."Струма"/



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов