Избрани Новини

Каталог обединява фолклора, ритуалите и традициите на Бобов дол и Ражан

Българската и сръбската общини имат обща стратегия за развитие на туризма

Каталог обядинява богатството на фолклора, ритуалите и традициите на Бобов дол и сръбската община Ражан. Културният указател е част от дейностите по съвместния проект на двете общини „Фолклор в трансграничния регион – ключ към европейската културна идентичност“. Той се финансира с над 286 хил.лв. от управляваната от Министерството на регионалното развитие и благоустройството Програма за трансгранично сътрудничество България - Сърбия 2014-2020 г. Изданието на български и на сръбски език дава възможност на всеки посетител на граничния регион да се запознае с фолклора, местните занаяти, традиционните музикални инструменти, обредите, обичаите, легендите и паметниците на културно-историческото наследство в двете общини.
По проекта е изготвена и стратегия за развитие на трансграничното сътрудничество и популяризирането на природното и културно наследство за развитие на туризма за периода 2022-2025 г. Целта е местната общност и културните центрове да бъдат подпомогнати в усилията им за запазване на културното наследство и да бъде подкрепен трансграничният културен обмен. Планът за действие предвижда създаване на условия за установяване на ефективни партньорства между заинтересовани страни и граждани, създаване на специализирани уеб страници, бази данни и онлайн каталог за структури на гражданското общество и бизнеса, заинтересовани от развитието на трансграничното сътрудничество между двете общини. Планирано е създаването на общ културен календар, организиране на съвместни културни прояви, консолидиране на туристическата оферта, изработване на съвместен рекламен материал, организиране на изложения и фестивали.
При изпълнението на проекта през м. г. бяха организирани и два тридневни фолклорни фестивала от двете страни на границата. Така общините – партньори по проекта представиха една на друга своето нематериално културно наследство като стъпка към изпълнението на съвместната стратегия за насърчаване на културното сътрудничество.
В Ражан доброволци от местното занаятчийско сдружение и земеделската кооперация представиха изработването на глинени съдове за приготвяне на ястия и хляб, които се правят единствено в този район на Сърбия. За направата им се използва местна глина и керамичен пясък. Местният занаят е включен в Националния регистър на нематериалното културно наследство на Република Сърбия. В Бобов дол фолклорът на региона бе представен от танцовите състави на 4 читалища от общината.
По проекта е доставено озвучително, сценично и музикално оборудване за двете общини, което се ползва за провеждането на различни културни програми.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов