Избрани Новини

Повечето от влизащите от Украйна през Дунав мост преминават транзитно през Русе

Няма сериозен мигрантски натиск от Украйна по българо-румънската граница. Това стана ясно от среща на областния управител на Русе Анатоли Станев и неговия заместник Людмил Христов с представители на държавната и местната власт от региона. Към момента не се налагат спешни мерки, през следващата седмица се очакват указания на национално ниво, които да дадат отговор на въпросите кой как трябва да реагира при усложняване на международната обстановка и увеличаване потока от бежанци към страната. По последни данни на територията на България през границата ни с Румъния от началото на кризата са влезли малко над 20 000 украинци. Близо 11 000 от тях са заминали за Турция, а други около 4000 са преминали обратно границата с Румъния. Специално през гранично контролно-пропускателния пункт „Дунав мост“ при Русе са преминали близо 9000 души, което е около 45% от всички влизащи. През последните два дни от тук влизат в страната по близо 2000 души, което е леко увеличение в броя на мигрантите. Припомняме, че на място работи и подкрепителен пункт на БЧК – Русе. От там са раздали над 2000 бутилки вода и множество пакетирани закуски на влизащите в България. Има идея за ситуиране на хранителна банка, която да се поддържа и от доброволци. Вече са подпомогнати и две украински семейства, като сред тях е имало и човек с двойно гражданство, бягащ от конфликта. Подадените молби за закрила в страната от украинци са 68, като 36 от тях са били на границата при Русе. Всички те са обаче на хора, които не са притежавали необходимите документи за пътуване, позволяващи влизане в България. Никой от тях не е имал нужда от допълнителна помощ, като настаняване и изхранване, нито е останал на територията на област Русе.

Данните на Регионалната здравна инспекция сочат, че в случай на необходимост лечебните заведения могат за своя сметка да лекуват до 96 украинци. От предвидените легла 18 са за деца под 18-годишна възраст. Други десет са неонатологичните. Десет легла пък са предвидени за хора с изгаряния, дванайсет за онкоболни, 10 психиатрични. От тези 96 легла, 15 са интензивните,  а 29 са хирургичните.

Колкото до болните от Ковид-19, то за момента няма установени случаи на влезли в страната с коронавирусна инфекция. Наложило се е обаче 52-ма души да бъдат поставени под карантина, тъй като не са имали съответните документи – сертификат за ваксинация или валиден PCR, или антигенен тест. Всички те са поставени под домашна изолация на предварително подадени от тях адреси в България.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)