Избрани Новини

Кметът на Белица: Европейските кметове искаме мир, а не война

Срещнаха се над 2 000 представители на местните и регионални власти

Кметът на община Белица Радослав Ревански и на община Гоце Делчев Владимир Москов са в Марсилия, като част от делегация на Националното сдружение на общините в България.

Военните действия в Украйна, възможностите за подкрепа на украинските местни и регионални власти и множеството бежанци бяха във фокуса на дискусиите през първия ден на 9-та Среща на върха на европейските региони и градове, което се провежда на 3 и 4 март в Марсилия.

Всички над 2 000 представители на местните и регионални власти, сред които и 329-те членове на Европейския комитет на регионите (КР) единодушно подкрепиха териториалната цялост на Украйна, спирането на военните действия и спешността на хуманитарната подкрепа за украинския народ.

Българската делегация в КР бе представена в Марсилия от кметовете на Габрово,Сливен, Монтана, Правец, Белица, Горна Оряховица, Ловеч, Гоце Делчев и съветникът от СОС Малина Едрева. Онлайн се включиха кметовете на Джебел, Раковски, Рудозем.

Делегацията в Марсилия бе придружена и от изпълнителния директор на НСОРБ Силвия Георгиева.

С минута мълчание започна специалната пленарна сесия, посветена на солидарността с Украйна, а по-късно КР прие Декларация на регионите и градовете на ЕС, с която се подкрепят по-силна „европейска перспектива“ за Украйна, както и се призовават всички местните и регионалните власти в ЕС „да помогнат на украинския народ, принуден да напусне домовете си“. В допълнение КР обеща „да мобилизира капацитета на градовете и регионите за доставяне на хуманитарна помощ в Украйна по искане на нейните кметове“.

В края на деня българската делегация се присъедини и към митинга пред кметството в Марсилия, демонстриращо единството и подкрепата на всички участници за свободата, демокрацията и мира в Украйна.Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов