Избрани Новини

Тържествено благоевградската общественост отбеляза Трети март (снимки)

Бе отслужен молебен за здраве и благоденствие за българския народ

Емоционално и тържествено благоевградската общественост отбеляза Трети март – Национален празник на Република България. Кметът на общината Илко Стоянов положи венец и сведе глава в знак на признателност пред паметната плоча на мястото, на което горноджумайци посрещат войските на Четвърти мариуполски полк, начело с майор Павлович Орлински през 1878 година.
Честванията продължиха с празнично шествие, което тръгна по ул.„Трети март“ и стигна до площад „Македония“.
Там с военни почести бе издигнат националният флаг. Трибагреникът се извиси над площадното пространство под звуците на химна на Република България.
Кметът на община Благоевград Илко Стоянов се обърна към жителите и гостите на Благоевград с думите: „Освобождението ни дава изключително много! Дава ни възможност да живеем в един по-добър и спокоен свят, дава ни надежда! Но и много ни е взело! Битката за Свободата е отнела човешки животи, на много от онези, които безстрашно са се борили и са загинали, но завинаги ще живеят в нашите сърца! Хора, като Ботев, Левски, Георги Бенковски, Георги Обретенов, Иларион Драгостинов, Хаджи Димитър, Стефан Караджа, Мите Марков, Георги Измирлиев-Македончето... За тези и още стотици революционери, които са отдали живота си за Освобождението на България - заради тяхната памет сме длъжни да бъдем обединени, единни и смели! Защото „Съединението прави силата“, каза в част от тържественото си слово кметът Стоянов.
С послание за разбирателство и с призив за мир бяха пуснати бели гълъби. Те полетяха високо в небето над Благоевград.
По идея на общинското ръководство тази година се провежда инициативата „Цвете на всеки паметен знак за 3 март“. Представители на благоевградски училища положиха цветя и сведоха чела пред паметта на героите от национално-освободителните борби.
По време на честванията бе отслужен и молебен за здраве и благоденствие за българския народ от Неврокопския митрополит Серафим и свещеници от православния храм „Въведение Богородично“.
Участие в празненствата взе и Бригадно командване - Благоевград, Представителен духов оркестър на сухопътните войски на Република България, Национално дружество „Традиция“ – клон Благоевград и деца от ФГ „Бисери“ към ЦЛТРДБ, които изпълниха песента „Хубава си моя горо“.
Празничният ден продължи с „Училище за юнаци“ на площадката пред музея. Събитието бе организирано от музея, РК „Традиция“ Благоевград и Сдружение 14-ти пехотен Македонски полк – Благоевград. Днес всички експозиции на музея бяха достъпни за посетители с безплатен вход.
В кино „Синемакс“ беше прожектиран филмът „Ботев“. той показва неизвестни факти от биографията на големия поет и революционер. Режисьор на филма е Максим Генчев, а в ролята на Христо Ботев влиза актьорът Деян Жеков.


Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов