Избрани Новини

Над 200 бежанци от Украйна вече са във Варна

Мисия Варна

01-03-2022, 18:20

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Хората чакат настаняване, хотелските бази вече са препълнени

Над 200 бежанци от Украйна вече са във Варна и чакат настаняване, хотелските бази, където се настаняват хората, вече са препълнени. Това коментира пред Радио Варна Александър Ингор, председател на фондация "Благотворителен фонд Европа", който е координатор за настаняването на организация и отправи призив към българите и правителството за помощ.

Стана ясно, че и кметове на общините Дългопол, Аксаково, Бяла, също ще осигурят подслон за бежанците в свои бази или със съдействието на местни хотелиери. 

В две бази в Дългопол могат да бъдат настанени бежанци от Украйна, съобщи за Радио Варна кметът на Дългопол Георги Георгиев. Те разполагат със стаи със самостоятелен санитарен възел. Може при необходимост да бъде осигурено и изхранване за настанените. В едната от тях има 20 стаи с по три легла, а в другата още около 20 места за настаняване.

В кризисния център в град Игнатиево /в община Аксаково/ има две стаи с по 4 легла и оборудвани тоалетни, бани и общ кухненски бокс, съобщи кметът на община Аксаково Атанас Стоилов. Центърът бе създаден преди 5 години в помощ на жени, подложени на семеен тормоз. Сградата се намира в центъра на града.

От общината са осигурили хранителни продукти. А в почти вички малки населен иместа има създадени групи за събиране на дрехи и храна в помощ на БЧК. По думите на Стоилов жителите на общината проявяват пълна съпричастност към пострадалите от военния конфликт в Украйна. 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов