Избрани Новини

НОИ изплаща еднократната добавка от 75 лева на още 26 376 пенсионери от 1 март

Парите

28-02-2022, 06:50

Снимка:

архив

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

От 1 март т.г. Националният осигурителен институт (НОИ) започва изплащането на еднократната добавка от 75 лв. на пенсионерите, които отговарят на изискванията за завършен ваксинационен курс или имат поставена бустерна доза ваксина в периода от 1 до 31 януари 2022 г.

Въз основа на данните, предоставени в НОИ от Министерството на здравеопазването (МЗ), право на това второ плащане имат 26 376 пенсионери. На пенсионерите, които до 31 декември 2021 г. имаха завършен ваксинационен курс, НОИ изплати добавките от 1 февруари т.г., като право на тези 75 лв. имаха 694 643 пенсионери.

Допълнителната сума от 75 лв. се изплаща еднократно на правоимащите лица, независимо от вида и размера на пенсията, без значение е и възрастта на пенсионера. Тя не е част от пенсията. За пенсионерите, които получават пенсиите си чрез пощенските станции, ще бъде изготвен пенсионен запис, който могат да получат както на първо число на съответния месец, така и по-късно през месеца едновременно с пенсията си. Платежните сметки в банките и другите платежни институции ще бъдат заредени в първия ден на март.

Пенсионерите не трябва да подават заявление за получаването на тази сума, нито да изпращат каквито и да било здравни документи до държавните институции. Информацията за хората, които имат право на еднократна добавка, се обменя всеки месец по служебен път между НОИ и МЗ.

Допълнителните еднократни 75 лева се изплащат през месеца, следващ месеца, през който осигурителният институт е получил информация за правоимащите. Съгласно получените данни през февруари се организира изплащането на еднократната допълнителна сума от 1 март.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)