Избрани Новини

Дискусия за европейските ценности ще се състои в Благоевград

Събитието е на 10 март от 10.00 часа

Европейският съюз е изграден на ценности като демокрация, равенство, върховенство на закона и защита на човешките права и достойнство. Как тези ценности ще продължат да се отстояват в следващите десетилетия, особено след сблъсъка на света с пандемията КОВИД-19 и при евентуални заплахи за мира, сигурността и демокрацията?
Това е основният въпрос на дискусията, която организират в Благоевград в рамките на инициативата на БТА „Български гласове за Европа“: първо събитие в новооткрития им  пресклуб в града.
Събитието е на 10 март от 10.00 часа в пресклуба на БТА. Очаква се конференцията да бъде открита от евродепутата Андрей Новаков, кмета на Благоевград Илко Стоянов, областният управител Валери Сарандев и генералния директор на БТА Кирил Вълчев.
гарантиране на правата и борба с дискриминацията
защита на демокрацията и на върховенството на закона
реформирането на ЕС
изграждане и съхраняване на европейска идентичност
засилване на гражданското участие.
Иска се да се чуят гласовете на младите хора: как възприемат европейското гражданство; как изразяват своето европейско и национално гражданство; чувстват ли се граждани на Европа, защо? Очакват се конкретни идеи как гражданите могат да бъдат включени във вземането на решения.
Специално внимание ще се обърне на информираността.
Във време, в което информацията е леснодостъпна и в огромни количества, отсяването й и нейната достоверност се поставят под съмнение. Фалшивите новини са заплаха за демокрацията и дават възможност на популистки и екстремистки възгледи да набират популярност.
За участие в дискусията са поканени експерти по ЕС, университетски преподаватели, учители, студенти, ученици, хора на изкуството, журналисти и др.


Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов