Избрани Новини

Красен Кралев: Сектор "Туризъм" е сериозно подценен от управляващата коалиция

Мисия Варна

25-02-2022, 13:13

Снимка:

БНТ, кадър

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

По думите му бюджетът на министерството на туризма е крайно недостатъчен и то особено в частта му за разходите за реклама

Бюджетът на министерството на туризма е крайно недостатъчен и то особено в частта му за разходите за реклама. Това заяви депутатът от ГЕРБ Красен Кралев по време на дебатите по бюджет 2022 в Народното събрание.

"Общият бюджет на МТ е 27 163 000 лева, като увеличението за 2022 г е около 2 млн. лева или под 10%. Разходите за реклама са 19 929 192 лв. , като 18млн. са предвидени за изграждането на щандове на различни туристически изложения, маркетингови проучвания и рекламни кампании на различните пазари. За сравнение нашите конкуренти инвестират много по-големи средства за популяризирането на туристическия си продукт- Гърция 80 млн.евро годишно, Хърватска 50 млн.евро, Турция 100 млн.евро", коментира Кралев. "Сумите, които България инвестира за реклама в отделните пазари е между 1 и 2 млн лева на държава. И ако за пазар като Румъния това би могло да бъде достатъчно, с подобни средства кампании на пазари като Великобритания, Германия и Русия не биха могли да бъдат реализирани с подобаваща ефективност", допълни той.

"Според нас, секторът е сериозно подценен от управляващата коалиция. Той носи ежегодно по 9 милиарда лева в българската икономика и заслужава много по-голямо внимание. Очакванията на бранша, изразени пред народните представители от комисията по туризъм са, че бюджетът на министерството трябва да нарастне до 90 млн. лева, като средствата могат да бъдат подсигурени от туристическите такси. България ежегодно е посещавана от около 9 млн туристи", отбеляза Кралев.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов