Избрани Новини

В София откриха изложбата "Войната! И подлуде светът…”

Тя отбелязва 110 години от Балканската война и 140 години от рождението на Владимир Димитров-Майстора

Кметът на Община Кюстендил Петър Паунов и директорът на на ХГ „Владимир Димитров – Майстора“ Валентин Господинов участваха в откриването на изложбата "Войната! И подлуде светът…”, която отбелязва 110 години от обявяването на Балканската война и 140 години от рождението на Владимир Димитров-Майстора в Софийската градска художествена галерия (СГХГ).
„Балканската война не успя да разреши проблемите на Балканите. Войните продължават в следващите години, баталното изкуство тепърва ще се разраства. Днес, макар и събрано в колекции на отделни музеи и галерии, както и в различни частни сбирки, изкуство, създадено по бойните полета на Балканите, все още очаква своето цялостно събиране, изследване и публикуване не само като произведения, но и като разказ за съдбите на художниците от онези години“, заяви при откриването директорът на Софийска градска художествена галерия Аделина Филева.
В откриването присъстваха още заместник-кметът на Столичната община Мирослав Боршош, генералният директор на БТА Кирил Вълчев, директорът на Национален Военноисторически Музей доц. д-р Соня Пенкова и директорът на Художествена галерия – Казанлък д-р Пламен Петров.
Експозицията е подготвена в партньорство с Националния военно-исторически музей, Художествената галерия “Владимир Димитров-Майстора” в Кюстендил. Тя може да бъде разгледана до края на май.
Впечатляващ брой художествени свидетелства от войната е оставил големият български живописец Владимир Димитров-Майстора. Той е създал огромен цикъл от рисунки с молив или туш, акварели и маслени платна, които пазят спомена за Балканската война от 1912-1913 г. Неговите творби могат да бъдат разгледани в изцяло самостоятелна зала.
Изложбата е съпътствана от каталог и програма от документални филми, собственост на Българската националната филмотека, БНТ, както и от мултимедийния проект на Венелин Шурелов "Владимир Димитров-Майстора. Светлина и дух".


Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)