Избрани Новини

Почина изтъкнатият антрополог проф. Йордан Йорданов, пресъздал цар Самуил и цар Калоян

Мисия

22-02-2022, 20:14

Снимка:

архив

Автор:

Velikotarnovoutre.bg

Всичко от Автора

Почина изтъкнатият български учен и антрополог проф. Йордан Йорданов. Той си отиде на 83 години и остави незабравима диря! Колоритен, усмихнат и земен, професорът и почетен гражданин на Полски Тръмбеш, бе вдъхновител за създаване на музея в града, който бе открит през 2007 година.

Проф. Йорданов беше прочут със своите реконструкции на глави на български средновековни владетели, сред които цар Самуил и цар Калоян. Той възстановяваше лицата им по намерените черепи, а техните единствени копия са дарение на музея в Полски Тръмбеш. Проф. Йорданов беше председател на Българското антропологично дружество, чл.- кор. на БАН, създател на Националния антропологичен музей. Той беше автор на 26 монографии, 360 научни публикации, 65 пластични антропологични реконструкции на главата по черепа.

Всяко лято „ваканцуваше” в къщата си в Страхилово с любимата си съпруга Мария, а домът им бе отворен за гости и дори случайни минувачи. Професорът е реставрирал 65 глави и част от тях пазеше в дома си в Страхилово. Историческият музей в Полски Тръмбеш е единственият български исторически музей, който има антропологичен експозиционен отдел. В него са показани отделни образи чрез пластична антропологична реконструкция на главата по черепа на исторически личности, технологията на реконструкцията, както и костен материал от археологически разкопки със следи от различни заболявания и травми. Всичките възстановки са дело на член-кореспондента проф. дмн Йордан Йорданов и са негово дарение за музея.

Възстановките по черепа на действителни исторически личности конкретизира наличието и значението на антропологичната сбирка. Тя по косвен път позволява историята на тукашния край да се свърже с общонационалната, изразено посредством идеите и делото на представените личности.

Колекцията от антропологични материали е дарение от ИЕМАМ при БАН. Антропологичните възстановки са научно и творческо дело на член-кор. проф. дмн Йордан Йорданов – почетен гражданин на Полски Тръмбеш и един от инициаторите за създаването на музея.

Проф. Йорданов е учен с международна известност. Научното му дело и активното отношение към родния край го правят изтъкната и популярна личност. Той е роден в Драгомирово, но когато е бил в шести клас, майка му е преместена в училището в Страхилово, където са неговите бащина и дядова къща. И до днес проф. Йорданов прекарва доста месеци в Страхилово заедно със съпругата си Мария. Дълбоката му връзка с този край, както и дарителското му дело и необходимостта от съхраняването в неделим комплекс на антрополгичните материали, позволяват да се организира самостоятелна експозиционна площ, посветена на личността му.

10-те копия на възстановки по черепи на исторически личности.

Посетителите могат да се запознаят детайлно с технологичния процес на възстановяване на портретните черти по меките тъкани на черепа, извършван от проф. Йорданов. Етапите, през които минава целият технологичен процес, са описани във фотоси, а в самостоятелни витрини са представени възстановките на историческите личности.

В коридора на музея са главите на тракийската принцеса от Враца, на ичъргубоила Мостич, на цар Калоян, на Бачо Киро Петров, на Капитан дядо Никола, на Рачо Казанджията, на главата по черепа на цар Самуил, на главата по черепа от погребение N 22 от Царевец, на Любен Каравелов и възстановка на главата по черепа на Георги С. Раковски. Всяка възстановка е придружена с анотиращ текст и музеен предмет, характеризиращ дадената личност. Всичко това ще остане незабравимо и вечно!

Поклон пред светлата памет на професор Йордан Йорданов!

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов