Избрани Новини

Баба Мария Пецева отпразнува 100-годишен юбилей

Тя е родена на 20 февруари 1922 година в Петрич

Леля Мария или госпожа Марчела - така потребители и специалисти се обръщат към своята приятелка Мария Пецева, която днес отпразнува 100-годишния си юбилей. В Центъра за настаняване от семеен тип в Симитли бе подготвена специална трапеза, тържество и вкусна торта, каквито заслужава една прекрасна възрастна дама, каквато е Мария.

За празника юбилярката получи прекрасни подаръци от своите приятели, каквито са потребителите и специалистите в центъра. Специални дарове за рожденичката имаше и от община Симитли, а подаръците - цвете, икона на Дева Мария и бутилка хубаво червено вино, бяха връчени на Мария Пецева от зам.кмета на община Симитли Евгения Георгиева.

"Честит рожден ден, Мария! Бъди здрава! Твоят живот трябва да ни служи като пример. Нека Бог дарува всички със здраве, сили и бистър ум, както е направил с нашата рожденичка! Чакаме да ни поканиш на 110-та годишнина", пожела зам.кметът Евгения Георгиева на рожденичката.

От своя страна Мария Пецева пожела на всички хора да са здрави.  "Бъдете на ниво, живейте спокойно и се радвайте на живота", каза 100-годишната дама.

За празника юбилярката посрещна скъпи гости - нейни роднини, които не скриха радостта си от прекрасния повод, който ги е събрал с Мария и допълниха, че откакто е в центъра, тя се чувства много добре и най-вече заредена с много нови сили и желание за живот.

Мария Пецева е родена на 20 февруари 1922 година в Петрич. Майка ѝ се казвала Вангелия Пецева, а баща ѝ Кирил Иванов Пецев. Много скоро след раждането на Мария  майка ѝ си отива от този свят. Новороденото оцелява благодарение на пословичната задружност и висок морал на рода на баща ѝ, които са бежанци от Егейска Македония. Всъщност Мария е първото дете на семейството, което се ражда в България, след като бяга от Македония. Времето, в което Мария се ражда, е жестоко. Току-що е отминала Първата световна война и голямата пандемия от испански грип, убила над 100 млн.души по света.

След известно време баща ѝ се жени повторно. Мария расте с двама братя и една сестра, за които, като най-голяма, трябва да полага грижи. Поема своя път през живота. Става едно от малкото момичета в Петрич, завършило средно образование в гимназия "Пейо Яворов". Започва работа в Районния съд в Петрич, което не ѝ носи удовлетворение. Напуска Петрич и се установява при роднини в София. Следва нова работа и студенство в Икономическия университет, както и кариера в областта на икономиката.

Намира свой спътник в живота в лицето на боцмана Николай. Преместват се да живеят във Варна, а след пенсионирането на мъжа ѝ се връщат в София. Мария Пецева е жена, която винаги е носила свободен дух и желание за живот. Не са ѝ чужди нито дългите планински преходи, нито морските приключения - все неща, които си позволявала допреди 5 години.

Днес с тъга си спомня за прекрасните времена, в които е била волейболистка и катерачка, но и с радост, че е живяла един пълноценен живот!



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)