Избрани Новини

Днес е Международен ден на пощальоните и куриерите

Професията на "вестоносците“ е сред най-древните

16 февруари е определен от Европейския съюз за Международен ден на пощальоните и куриерите. Професията на „вестоносците“ е сред най-древните, а в стари времена е била изпълнена с много рискове и напрежение. Едва ли е случайно, че и до наши дни е останал изразът “Не убивай вестоносеца”.
Още в Древна Гърция, Римската империя, Египет, Персия и Китай са съществували добре развити държавни пощенски връзки, които са се осъществявали с пешеходци или конници посредством щафета.
Дори и днес обаче, в ерата на интернет, куриерските услуги са неизменна част от всекидневието ни. Вероятно затова хората от тази професия имат много празници – на 9 октомври, например, се отбелязва Световният ден на пощата.
Първият известен пощенски документ, открит в Египет, датира от 255 г. пр.Хр. Но дори и преди това пощенски услуги са съществували в почти всички континенти, поети от куриери, обслужващи крале и императори.

Професията на пощальона и днес крие много рискове. Според социологическите проучвания тя е в Топ 10 на опасните професии!Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)