Избрани Новини

Музеите в Русе на ръба на оцеляването

Животът

15-02-2022, 10:11

Снимка:

БНТ, кадър

Автор:

Ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Музеи са в протестна готовност заради ниска субсидия в Бюджет 2022

Едва с 5% е предвидено да се увеличи финансирането на музеите в проектобюджета за 2022 година. Това предизвика недоволство сред музейните работници. Те твърдят, че са на ръба на оцеляването, ставя ясно от репортаж на БНТ.

Температурата в Регионалния исторически музей в Русе е почти колкото тази навън. Директорът на музея проф. Николай Ненов обясни, че и те плащат три пъти по-високи сметки за ток.

"В събота, за съжаление, си позволяваме да пуснем парното. Например екомузея до нас, заради аквариума и заради животните не можем да спрем отоплението", каза той.

Музеите са засегнати и от ковид кризата, добави той. В момента има две експозиции, които са затворени, но ще отворят в най-скоро време заради предстоящите национални празници.

"Като цяло искаме да работим по-добре и то за своите публики, за местните общности. Ние сме в сферата на услугите, част сме от туризма", обясни проф. Ненков.

Музеите ще трябва да увеличат заплатите и осигуровките. Режийните разходи се покриват от приходите от билетите и сега с намалелите посещения, музеите се намират в трудна ситуация.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)