Избрани Новини

Известно от близо 70 г. лекарство помага в борбата срещу Ковид-19

То намалява увреждането на тъканите в белите дробове

Терапевтичното действие на дисулфирам е известно от близо 70 години. Първо е бил използван като средство за борба с паразитите, сега се предписва срещу алкохолна зависимост. Наистина е установено, че дисулфирам инхибира действието на ензим, участващ в елиминирането на алкохола от организма. Тази молекула усилва негативните симптоми, до които води приемът на алкохол.

Именно поради това дисулфирамът се използва като средство за понижаване на алкохолната консумация. Честа практика е определено лекарство, разрешено за приложение срещу едно заболяване, да се тества повторно, за да се оцени ефектът му и при други заболявания. Това се е случило и с дисулфирам.

През 2020 г. изследователите са установили, че молекулата ограничава образуването на NETs - неутрофилните извънклетъчни мрежи, които представляват извънклетъчна структура, която неутрофилните бели кръвни клетки образуват подобно на паяжина, за да уловят патогените в организма.

Въпреки това тези мрежи могат да атакуват и белодробните тъкани и съдовете. Те са установени и в белите дробове на някои пациенти с Ковид-19.
Изследователите са провели предклинични изследвания върху лабораторни модели с Ковид-19. Приемът на дисулфирам един ден преди и един ден след инфекцията със SARS-CoV-2 намалява образуването на неутрофилните извънклетъчни мрежи и следователно намалява и увреждането на тъканите в белите дробове. По този начин в белите дробове не настъпват фиброзни изменения и се потушава възпалението, информира bgonair.bg.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов